Китайски онлайн магазини, поръчка и начин на плащане

Пазаруване

пазаруване от китайски сайтове с безплатна доставкаВ настоящата статия ще ви запозная с основните принципи и условия при пазаруването в азиатските онлайн магазините предлагащи китайски стоки. Тези магазини не се отличават много един от друг, предлагат почти едни и същи стоки, разнообразието е голямо и се надпреварват да вадят промоции. Забелязва се лек марж в цените между отделните и винаги може да прегледате в съседният дали пък няма да намерите желаната покупка на по-изгодна цена. В допълнителна публикация ще добавя и списък с доверени и изпитани сайтове, с които няма проблеми при пазаруването.

Какво ни е необходимо, за да пазаруваме от китайски сайтове с безплатна доставка до България?

На първо място реален адрес, където да не бъде доставена поръчката или поне пощенското известие, че е пристигнала пратка. Акаунт в PayPal, чрез който става разплащането и ви дава допълнителна сигурност, ако се загуби пратката по пътя. В тази статия съм описал как да се регистрираме в PayPal, каква карта да изберем и как да я добавим.

Регистрация в китайски сайтове с безплатна доставка до България

paypal регистрацияТова е доста лесно. Всички подобни сайтове предлагат максимално опростена процедура за регистрация – потребителско име или псевдоним, парола и електронна поща. Обърнете внимание – в повечето сайтове адреса на електронната ви поща се използва за потребителско име при вход. Не е проблем, а и препоръчвам, да използвате мейл адрес различен от този, който ползвате за регистрация в Paypal. Случва се някои стоки да не са в момента налични, но това да не е отбелязано в сайта. При положение, че искате поръчката ви да бъде изпратена навреме, свържете се с онлайн съпорта на сайта и им изпратете SKU номера, на стоката която ви интересува. Говорят максимално разбираем английски, а и са безкрайно отзивчиви.

Плащане в китайски сайтове с безплатна доставка до България

Както вече споменах – плащането става с PayPal. След като сте събрали в количката (shopping cart) всичките си покупки, пристъпвате към плащането. Ако имате промо код за намаление – добавяте и него. Ако нямате – вижте тази страница, редовно добавям актуални кодове за отстъпка, които превръщат евтините китайски стоки в безумно евтини китайски стоки. Натискаме бутона за плащане чрез PayPal и следващата страница ни води към същата система за разплащане. Уверете се за всеки случай дали в адрес лентата на браузъра е изписано https://www.paypal.com/…  Именно на тази страница виждаме в ляво сумата и продуктите, за които плащаме, а в дясната страна формата за въвеждане на потребителско име и парола в PayPal. Изберете адреса за доставка от там, ако е същият като този на картата не се налага да правите нищо, имате възможност и за добавяне на друг. В случай, че при плащането парите се вземат директно от картата, която е свързана, а не от наличност в акаунта ви – имате опция те да се превалутират по курса на банката ви. Обменният курс на PayPal е  винаги неизгоден. След като потвърдите плащането, автоматично бивате пренасочени обратно към сайта на магазина. В общи линии е това. Необходими са ви елементарни знания по английски и търпение за получаване на пратката. Обикновено отнема между 1 и 4 седмици, за да получите пакета си.

Внос на стоки от Китай и заплащане на ДДС

Важно е да знаете, че за поръчки на стоки над 30$ е възможно да ви се наложи да платите 20% ДДС. Имайте го едно на ум. Китайските търговци по принцип пишат по-ниски цени върху пакетите, правят това с цел плащане на по-малки такси в тяхната държава. Рядко дори споменават какво точно има вътре в пакета, а поставят някое безгрижно описание – например пакет пълен с електроника има надпис „home & garden“. Макар и рядко при положение, че получите бележка от митническият клон, вместо стандартните бележки на Български пощи, вземете с вас разпечатка от PayPal за точната сума на плащането. Може да се наложи.

Следете кога е направена пратката

време за диспут в PayPalИмайте предвид, че PayPal позволяват до 45 дни да пуснете възражение в техният сайт ако пратката все още не е пристигнала или е пристигнала,  но не е било очакваното от вас или повредено.  Случва се понякога стоката да потъне вдън земя. В случай, че пратка се забави повече от 40 дни – има нещо притеснително. Ден 41-ви – свържете се с онлайн съпорта и директно на въпроса „К’во правим ся?“ Едни ще ви предложат да изчакате още 2-3 седмици, други да ви върнат парите под формата на точки за сайта им – настоявайте си за връщане на парите и евентуално да им ги преведете, ако някога получите пратката. Ако не получите удовлетворяващ ви отговор – отивате в PayPal, намирате транзакцията, с която сте превели парите за поръчката и най-отдолу имате „Otherwise, you can file a report in the Resolution Centre within 45 days of the transaction“ и следвате стъпките.

Имате още въпроси?
Използвайте формата за коментар, за да намерим решение.

част 2: Списък с доверени китайски онлайн магазини

Споделете, ако статията е била полезна

Коментари и мнения

39 Коментара за "Китайски онлайн магазини, поръчка и начин на плащане"

Сортирай по:   по-нови | по-стари | най-полезни
wpDiscuz