Български пощи, плащане на ДДС за пратка, освобождаване от митницата и…

Daily Hate

освобождаване пратка митница поща

Последните нововъведения от Български Пощи ме карат да напиша втора част, посветена на занимавката покрай освобождаване на стока от митница.
По обясними причини много от нас пазаруват от чужбина, тъй като намираме нещата на нормални цени. Сравнено с търговията в България, чиято икономика се крепи на прекупвачи, от чужди онлайн магазини стоките могат да се намерят в до пъти по-евтино.

Какво е необходимо да знаем, когато поръчваме стоки от държави извън евро зоната?

За пратка до 30 лева не се дължи ДДС, между 30 лева и 150 евро от страна извън ЕС се начислява ДДС 20%,
над 150 евро – ДДС и мито, като митото отпада за компютърни части и разни електроники.

Как беше до сега в Български пощи?

Получавате митническо известие и отивате с описаните в него документи в митническото представителство в клоновете на Български пощи. Представяте ги, служителят ги проверява, сравнява реалната стойност на поръчката, пресмята ви дължимото ДДС, заплащате допълнителна такса 3.50лв. и за около 15 минути сте готови.

Как е вече в Български пощи?

От 1 юли 2016 година влиза в сила „Инструкция за митническо оформяне на международни пощенски пратки“, подписана между „Български пощи“ ЕАД и Агенция „Митници”. Ето линк към въпросната новина (БЪЛГАРСКИ ПОЩИ ЕАД предлага нова услуга МИТНИЧЕСКО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО)

И нещата започват да стават по-тромави и оскъпени, особено за пратки с по-малка стойност. Какво имам предвид? Сега таксата 3.50лв си остава, но имаме и допълнителна такса 12лв. Тази такса е, ако изберете Български пощи ЕАД да ви представляват пред митническите власти. За жалост, това е по-малкото зло.
Имате едно ходене до локална пощенска станция, за да получите митническото известие, в което виждате какво получавате на каква стойност е обявено и какви документи да носите. На гърба му е декларацията, с която оторизирате Български пощи да ви представляват. В тази декларация няма графа за телефон за контакт или мейл, ще ги прикрепите като хвърчащо листче към другите документи.
Следва разходка или подготвяне на документи за изпращане по факс/мейл/поща. (Все още не съм получил официален отговор от Български пощи, какви файлови формати приемат на електронна поща.)
В най-добрия случай ги получават днес и действат утре. Следва още едно ходене до пощата, за да си получите пратката (но не по-късно от 5 дни, след като сте готови, защото ще трябва да подготвите документите наново) и да си платите дължимите налози плюс таксата от 12лв. за представянето и още 3.50лв, защото пратката ви е попаднала при тях (предполагам).

И докато при поръчка на телефон или друго с по-висока цена, тези общо 15.50лв. могат и да се преглътнат, то при поръчка на стойност 31 лева (1лв. над прага за ДДС) си е малко нелепо.

Макар и описана като облекчена, процедурата си остава времеемка. В събота виждам на проследяването, че пратката ми е на митница Пловдив, във вторник митническото известие се появява в локалната ми пощенска станция. Предвид работно ми време и това на пощите, успявам да подам документите в сряда. Четвъртък нямам вести. Петък – получавам обаждане, че пратката ми е освободена и сумата е пресметната.

Само за протокола – тази статия е публикувана през 2016-та година. През годините на различни места с говори за това – защо всичко е толкова затормозено, защо прага на пратката с незначителна стойност е толкова нисък и т.н.

Какви са плюсовете Български пощи да ви представляват?

+ не ви е необходим ЕОРИ номер, ще се ползва този на Български пощи ЕАД

+ само този, който не е бил на Митницата да освобождава пратка, само той би се навил да си освобождава сам пратката. Не ви съветвам!

+ все още Български пощи е предпочитан вариант за получаване на стока. Например DHL искат нотариално заверено пълномощно и таксата им е 24лв.

Какви са минусите?

– услугата не е по-облекчена или бърза, в сравнение с предишния начин на работа.

– услугата не става по-евтина, в сравнение с предишния начин на работа.

В заключение

За добро или лошо, това ще бъде за напред. Надявам се да се изчисти още цялата процедура по освобождаване и плащане на ДДС за стоките. За пазаруващите от китайски онлайн магазини – хвърляйте първо поглед в европейските им складове, макар и малко по-скъпо, ще избегнете тази гимнастика.

Споделете, ако статията е била полезна

Коментари и мнения

16 Коментара за "Български пощи, плащане на ДДС за пратка, освобождаване от митницата и…"

Сортирай по:   по-нови | по-стари | най-полезни