Български пощи, плащане на ДДС за пратка, освобождаване от митницата и…

Пазаруване
освобождаване пратка митница поща

Последните нововъведения от Български Пощи ме карат да напиша втора част, посветена на занимавката покрай освобождаване на стока от митница.
По обясними причини много от нас пазаруват от чужбина, тъй като намираме нещата на нормални цени. Сравнено с търговията в България, чиято икономика се крепи на прекупвачи, от чужди онлайн магазини стоките могат да се намерят в до пъти по-евтино.

Какво е необходимо да знаем, когато поръчваме стоки от държави извън евро зоната?

За пратка до 30 лева не се дължи ДДС, между 30 лева и 150 евро от страна извън ЕС се начислява ДДС 20%,
над 150 евро – ДДС и мито, като митото отпада за компютърни части и разни електроники.

редакция: от 01.07.2021г. ДДС ще е дължи за всички пратки, дори и на стойност под 30лева. Вижте повече за промените 

Как беше до сега в Български пощи?

Получавате митническо известие и отивате с описаните в него документи в митническото представителство в клоновете на Български пощи. Представяте ги, служителят ги проверява, сравнява реалната стойност на поръчката, пресмята ви дължимото ДДС, заплащате допълнителна такса 3.50лв. и за около 15 минути сте готови.

Как е вече в Български пощи?

От 1 юли 2016 година влиза в сила „Инструкция за митническо оформяне на международни пощенски пратки“, подписана между „Български пощи“ ЕАД и Агенция „Митници”. Ето линк към въпросната новина (БЪЛГАРСКИ ПОЩИ ЕАД предлага нова услуга МИТНИЧЕСКО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО)

И нещата започват да стават по-тромави и оскъпени, особено за пратки с по-малка стойност. Какво имам предвид? Сега таксата 3.50лв си остава, но имаме и допълнителна такса 12лв. Тази такса е, ако изберете Български пощи ЕАД да ви представляват пред митническите власти. За жалост, това е по-малкото зло.
Имате едно ходене до локална пощенска станция, за да получите митническото известие, в което виждате какво получавате на каква стойност е обявено и какви документи да носите. На гърба му е декларацията, с която оторизирате Български пощи да ви представляват. В тази декларация няма графа за телефон за контакт или мейл, ще ги прикрепите като хвърчащо листче към другите документи.
Следва разходка или подготвяне на документи за изпращане по факс/мейл/поща. (Все още не съм получил официален отговор от Български пощи, какви файлови формати приемат на електронна поща.)
В най-добрия случай ги получават днес и действат утре. Следва още едно ходене до пощата, за да си получите пратката (но не по-късно от 5 дни, след като сте готови, защото ще трябва да подготвите документите наново) и да си платите дължимите налози плюс таксата от 12лв. за представянето и още 3.50лв, защото пратката ви е попаднала при тях (предполагам).

И докато при поръчка на телефон или друго с по-висока цена, тези общо 15.50лв. могат и да се преглътнат, то при поръчка на стойност 31 лева (1лв. над прага за ДДС) си е малко нелепо.

Макар и описана като облекчена, процедурата си остава времеемка. В събота виждам на проследяването, че пратката ми е на митница Пловдив, във вторник митническото известие се появява в локалната ми пощенска станция. Предвид работно ми време и това на пощите, успявам да подам документите в сряда. Четвъртък нямам вести. Петък – получавам обаждане, че пратката ми е освободена и сумата е пресметната.

Само за протокола – тази статия е публикувана през 2016-та година. През годините на различни места с говори за това – защо всичко е толкова затормозено, защо прага на пратката с незначителна стойност е толкова нисък и т.н.

Какви са плюсовете Български пощи да ви представляват?

+ не ви е необходим ЕОРИ номер, ще се ползва този на Български пощи ЕАД

+ само този, който не е бил на Митницата да освобождава пратка, само той би се навил да си освобождава сам пратката. Не ви съветвам!

+ все още Български пощи е предпочитан вариант за получаване на стока. Например DHL искат нотариално заверено пълномощно и таксата им е 24лв.

Какви са минусите?

– услугата не е по-облекчена или бърза, в сравнение с предишния начин на работа.

– услугата не става по-евтина, в сравнение с предишния начин на работа.

В заключение

За добро или лошо, това ще бъде за напред. Надявам се да се изчисти още цялата процедура по освобождаване и плащане на ДДС за стоките. За пазаруващите от китайски онлайн магазини – хвърляйте първо поглед в европейските им складове, макар и малко по-скъпо, ще избегнете тази гимнастика.

Споделете, ако статията е била полезна

Абонирай се
Абонирай се за

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

21 Comments
по-стари
по-нови най-полезни
Inline Feedbacks
View all comments
Тотто
12.09.2016 1:07

Благодаря за разясненията, обяснено е много добре. Досега само бях чувал за новата процедура, за съжаление е станала доста трудоемка, но поне е по-евтино от “алтернативата”. След първото минаване на митница не е чак толкова страшно. Първият път ми “изяде” 3 часа разправии и обикаляне. Сега като съм въоръжен с малко повече опит е една идея по-поносимо, но за съжаление агенцията си остава затънала в праисторически времена. Утежнените им услуги си остават изключително скъпи. Само услугата за попълване на митническа декларация е 20 лева – да се попълни самостоятелно е невъзможно, не се занимавам изобщо. Има и такси за банковите преводи на налозите – минимум 5 лева. Банкова гаранция (митнически склад) 20+ лева, ако пратката е през куриер, паркинг 3… Прочети повече »

Rubiel
20.09.2016 14:55

Много полезна информация, благодаря.
Имам обаче един въпрос: Когато се налага да се плати ДДС (доколкото разбирам за пратки до 150 евро), как се извършва плащането? Български пощи ли плащат и аз им възстановявам сумата? Или аз плащам налога и има предоставям платежните?

public image
20.09.2016 14:58
Reply to  Rubiel

ДДС се налага винаги, след 150евро има и мито.
Вие плащате ДДС-то в пощата, след като ви представят пред митница с документите ви и сметнат колко трябва да платите.

Emil
26.10.2016 12:07

Поразпитах. Причината се оказа следната. Български Пощи ЕАД вече ни представляват пред митницата. Станало е по-сложно за служителите. И вероятно и заради тези повече усилия таксуват и 12 лв. от горе. Във връзка е със законодателна промяна на ниво ЕС, която цели електронизиране (и улеснение). В София освобождаваме пратките в митницата до Централна Автогара. Просто носехме разпечатана фактура или фактура + PayPal и ги представяхме на гише до това на пощите. Там виждаха,че всичко е наред (или ни пращаха да си принтираме за по левче на копие в комп. им център). Сега обаче или 12 лв на пощите или с електронен подпис и ЕОРИ си попълваме онлайн декларацията пак отиваме до митницата (последното не съм го пробвал)

Лили
25.11.2016 13:20

Здравейте,
Благодаря за информацията, мисля че за втори път ми спестявате предколедни нерви при освобождаването на подаръка на детето от митница.. Този път с Бг пощи.
Поне в Пловдив приемат документите в PDF и са мегаултра любезни (обясняват по телефона) и експедитивни (е, в смисъл при подаване в петък – получаване на пратката в друг, удобен клон във вторник)

Петко
01.02.2017 13:25

Миналата година беше лесно. За покупка на стойност 250лв, отивах в митницата, давах на български пощи 3.50 и на митничарите разпечатка от сайта и такава от paypal, плащах си ДДС и ми освобождаваха пакета веднага. За 15 минути е всичко. Освен това за пратки до 50 лева не се плащаше ДДС. Сега ако искам пак сам да си освободя пратка и да не ползвам посредници, защо ми трябва EORI номер и електронно попълнена митническа декларация? Значи нарочно от митниците са утежнили и оскъпили процедурата, за да прехвърлят тази работа към Български пощи, които пък ти оскъпяват цялата пратка и то не с малко. Тази година Агенция Митници уби свободното пазаруване в интернет и ни върна в средновековието, за радост на… Прочети повече »

Пламен
12.07.2017 10:32

Потвърждавам! В сравнение с предишната процедура от миналата година, когато просто се отиваше на митическото гише в пощата в Кършиака (Пловдив), плащаше се ДДС + 3.50 магазинаж и толкова – сега тоя идиотизъм, който някой гений е сътворил е някакво ходене по мъките. Оня ден отивам да си взема едно нещо, дето е минало само с 1 лев необлагаемите 30, нося си всички документи (пейпал, поръчка от сайта…) и си мисля, че е както преди – да, ама не. На гишето ми казват – “- Вече не може директно да си вземете продукта от тук, а трябва с тия всичките документи да отидете до митницата и да си го освободите от там. След това отново ще се върнете тук и… Прочети повече »

Людмила
13.07.2017 16:55
Reply to  Пламен

А аз си задавам един-единствен въпрос – на каква база митниците спират дадена пратка, за да й се плати ДДС и да мине през съответната поща?! От години си поръчвам неща от един американски сайт и досега само два пъти са минавали през тези перипетии. Първият път реших, че е така, защото пратката беше на стойност 60 и няколко лева, а предишните са били на по-малка стойност. Но последната ми пратка е на стойност около 36 лева и получих митническото известие. А предходната ми е била на стойност над 40 лева и си дойде от щатите директно. Питам се на какъв принцип действат в митницата – на случаен подбор, може би? Пълна идиотщина!

Велев
13.07.2017 17:10
Reply to  Людмила

Най-вероятно на случаен принцип. Поне така предполагам и аз. Хубавото е, че има и пратки, които минават иначе ще превърнат онлайн пазаруването в тотален ужас с тази си процедура.

Стефка
29.12.2017 17:57
Reply to  Велев

Преди два месеца си поръчах хранителни добавки на стойност 48 лв. от Щатите. Пратката, обаче, дойде от Германия. Платих ДДС + 15.50 директно на гише в пощата, като преди това попълних изпратените ми документи. Очевидно не е случаен принципа, нито пък че идва от склад в Германия.

Валентин
30.09.2017 0:51
Reply to  Людмила

Може да сте платили в американския сайт, но пратката да е дошла от европейски склад. Затова да не е задържана пратката.

nqmam
03.01.2018 19:44
Reply to  Людмила

Много лесно – първо пратката не минава през митницата директно, а големите спедитори (DHL, UPS (InTime), TNT, DPD (Interlogistica), EMS (Български пощи) имат т.нар. митнически складове и са оторизирани да внасят стоките директно, като ги “складират” в тези складове. След това – спедиторът (а не митничар) преглежда съпътстващите документи – митническа декларация от изпращането или приложена към нея фактура и преценява – ако стойността е по-висока от 15€ или левовата им равностойност ви информира, че трябва стоката първо да бъде освободена. Ако не го прави представител на спедитора, а решите вие сами да си го правите – трябва да ви дадат документ (цесия) с който да отидете на митницата, да подадете декларация за внос, да си платите митническите сборове (или… Прочети повече »

maya
15.12.2017 19:44

Здравейте, Аз наскоро се завърнах от Мексико и имам да си получавам личен багаж, който не се побра в куфарите и оставих да ми го пратят. Колетът ще е 20кг, нагласен е според изискванията на Мексиканските пощи и съдържа дрехи, обувки и чанти, както казах лични вещи – не е покупка от никакъв сайт. Притеснението ми е, че ако ми пристигне такова известие от митниците, аз няма да имам документ за покупка, защото са ми личните дрехи и т.н. и изпращането ще го прави физическо лице до мен. Колетът още не е пуснат, понеже чакам да минат празниците, че става хаос във всички пощи през декември. Какво бихте ме посъветвали, за да избегна евентуални разправии с митниците? Просто ме е… Прочети повече »

Public Image
15.12.2017 21:35
Reply to  maya

Лично аз бих ви посъветвал първо да се свържете с компанията, чрез която трябва да си получите пратката тук и да ги разпитате как най-безболезнено да се случат нещата. Никога не е гаранция, че ще сте говорили с точният човек, но все пак…

nqmam
03.01.2018 19:30

Нека да внеса няколко важни уточнения: Първо – ДДС се дължи върху сумата от цената на внасяната стока и транспортния разход. Много често търговецът пише, че доставката е безплатна, но при поръчка на тежки, обемисти или скъпи стоки и използването на куриерски фирми като DHL, UPS или TNT, цената на доставката може да бъде и трицифрено (че и повече) число в долари. Затова е важно, да се знае, че се дължи ДДС не само върху цената на стоката, но и върху цената на доставката. Второто важно уточнение е, че авторът по-горе е посочил – поръчвайте от европейски складове. Така е, но трябва да се внимава. Някои търговци изпращат от складове в Швейцария или Норвегия. Други търговци пък изпращат от складове… Прочети повече »

Елена
15.04.2018 11:34

Здравейте, нещата не са точно така. На мен ми отнема не повече от 20 минути да си освободя пратката от митницата във Варна, ако не броим времето за пътуване до и от там. Не е необходимо да се чака известието, по номера за проследяване може да се види дали пратката е в митницата или не. Документи не нося, освен ако не е от Китай, тогава искат разпечатка от ПейПал. Иначе отваряне на продукта в приложението на ибей или кой да е друг сайт върши работа. Освобождавала съм пратки, изпратени от DHL, там определено беше доста по-бавно. Водят се едни разговори по телефона, пишат се имейли, защото DHL настояваше да се освободи пратката в митницата в София, а офисът им във… Прочети повече »

Маша
24.07.2019 8:50

Попаднах на тази статия, защото бях много учудена от таксите, които платих за последната си пратка (на стойност около 40 лв), и времето за освобождаване. Очевидно информацията ми е била стара. Но освобождаването отне точно един месец!!! Първо от пощата не получих съобщение, че имам пратка на митницата, видях след проверка на тракинг номера. Изпратих мейл с документите и 3 седмици нямаше никакви новини. Писах втори път да питам какво става – документите били подадени. Накрая им отне още 3-4 дни да препратят пратката от пощ. клон зад Автогара София до съседния – разстоянието е 1 км.

public image
24.07.2019 9:51
Reply to  Маша

Нормално, трудно им е да преминат от аналогови носители (визирам тетрадките) към 21-ви век. Отделно тестват някаква система с уведомления чрез СМС-и, която май също не сработва навсякъде.

Мартин
23.12.2019 7:34

Благодаря, за полезната информация! Пазарувам от Алиекспрес понякога и тая вечер седнах и почетох, за мита и ддс, понеже преди време се подведох по акъла на един познат, който ми каза, че до 100 долара няма мито и ддс, обаче от прочетеното до тук разбрах, че: до 15 евра не се дължи ддс, 15-150 евра ддс и от 150 нагоре ддс+мито. Това лято съм се разминал между капките така да се каже, защото си пазарувах от Алиекспрес джунджурии, за мотора на стойност 92 долара с 1 кошница, изглежда съм изкарал късмет че съм пазарувал от различни търговци и не съм надвишил стока с цена по голяма от 15 евра, все бяха в диапазон 15, 12, 9, 7, 5 долара и… Прочети повече »

Рачо
23.12.2019 9:24
Reply to  Мартин

Попитайте в пощенския клон, би трябвало там да ви приемат документите и те да ги задвижат.
Разпечатка от онлайн банкирането върши работа, както и разпечатка от поръчката в алиекспрес.
За по-скъпи неща огледайте за някой търговец, който го предлага с доставка, която първо минава през склад в Европа. Най-често си слагат на продуктовата картинка надписи от сорта “no VAT, EUfast shipping, DHL…” Има и др. Китайски магазини със складове в Европа, в сайта имаше статия за тях.
Вече предпочитам да пазарувам така, отколкото да се обяснявам на някое митническо гише, все едно танкове внасям