Chuwi Lapbook Air ревю. Стилен лаптоп на добра цена.

Джаджи
Chuwi Lapbook Air е лаптоп за ежедневна употреба, който предлага тънко метално тяло, добър 14-инчов FHD екран, 8GB RAM и Windows 10. Най-важното – достъпна цена.
Chuwi Lapbook Air ревю, информация, цена и поръчка
Chuwi Lapbook Air – стилен лаптоп на добра цена

Беше въпрос на време Chuwi да се хвърлят в производството на лаптопи. След доста успешните им модели таблети с Android и Windows, предложиха и няколко таблета с клавиатура (тип Lenovo Yoga), въпросните 2-в-1 устройства, които са нещо средно между ноутбук и таблет.

Моделът Lapbook Air поразително напомня Apple MacBook Air  на външен вид – тънък, сравнително лек, с метално тяло. Естествено, от китайската компания са се стремили да предложат възможно най-добри параметри на възможно най-ниска цена (около $360 в GearBest към момента на публикуване). В резултат на всичко това имаме един прекрасен лаптоп, който може да служи отлично в офиса, у дома или на път.

Lapbook Air напомня Apple MacBook Air. Коментари, мнения, характеристики
Chuwi Lapbook Air поразително напомня Apple MacBook Air
 
Основни характеристики на Chuwi Lapbook Air
 • Процесор: Intel Apollo Lake Celeron N3450 четири ядрен 2.2GHz, 64-битов
 • Видео: Intel HD Graphics 500
 • Памет: 8GB
 • Хранилище: 128GB eMMC Sandisk DF4128
 • Екран: 14.1-инчов 1920 x 1080 резолюция
 • Портове: 2 x USB3.0, Mini-HDMI, microSD, аудио
 • Wi-Fi 802.11 a/ac/b/g/n, Bluetooth 4.0
 • Камера: 2MP предна камера
 • Батерия: 5,000mAh
 • Тегло: 1395гр
 • Размер : 329 x 220 x 20.5мм

Комплект

В този раздел няма много за писане. Добре опакован от магазина изпращач, Chuwi-то пристига в картонена кутия, в която освен самият лаптоп има зарядно с европейски тип щепсел. В друг, по-малък картонен плик, са гаранционна карта, сертификати за преминал качествен контрол, кратки инструкции на английски и китайски език.

Chuwi Lapbook Air елегантен дизайн, лек и удобен за ползване лаптоп
Chuwi Lapbook Air елегантен дизайн, лек и удобен за ползване

 

Корпус

Дизайнът и изобщо видът и изработката на този лаптоп са му в голям плюс. Изглежда доста ефектно и създава усещането за качествен и скъп продукт. Тялото на Chuwi Lapbook Air e от магнезиево-алуминиевa сплав, която е държелива на щети, нанесени от всекидневната употребa. Повтарям се няколко пъти вече, но този лаптоп е изключително тънък. Също така е и достатъчно лек – около 1,4кг.

Chuwi LapBook Air - изглед отгоре, логото свети в бяло по време на работа
изглед отдолу - 4 гумирани крачета, говорители, слот за M.2 2242 SSD диск

Отгоре (или от външната страна) се намира логото на Chuwi, което свети в бял цвят, докато е включен лаптопа.
Отдолу са 4 гумирани крачета, които служат за по-добро сцепление върху гладки повърхности, там също ще откриете и отворите за говорителчетата. Може би местоположението им също играе роля за качеството на звука, което не е от най-блестящите. Ако все пак държите на по-добър звук – то непременно ще си намерите друг начин. Но точно отдолу има нещо много по-интересно и това е слотът за M.2 2242 SSD диск, с който можете да разширите капацитета на хранилището или дори да ускорите още повече системата, инсталирайки на SSD операционната система.

слота за M.2 2242 SSD диск на долната стана в Chuwi Lapbook Air лаптоп

Отляво е входът за Mini HDMI, вход захранване, слот за MicroSD карта. Когато картата влезе в този слот, ще е хубаво, ако не сте си изрязали до дъно ноктите преди това.
Отдясно е 3.5 mm вход слушалки и 2 x USB 3.0 входа.  Обърнете внимание на тази подредба, защото захранването влиза и в дупката за слушалки. (Тествано е вече).

Отляво- Mini HDMI, захранване, слот за MicroSD карта
Отдясно- 3.5 mm вход слушалки и 2xUSB3.0

В отворено положение – първото, което се набива на очи, е клавиатурата. 6 реда клавиши с цвета на тялото и LED подсветка, идеална големина за писане. Идеална е, както и тъчпадът.
14.1-инчов IPS екран със сравнително тънка рамка около него, а над него се намира камерата и микрофоните.
Друго интересно нещо за сглобката е, че практически е невъзможно да го отворите с една ръка, а в отворено положение можете да достигнете до около 140° ъгъл между клавиатура и екран.

Връзка

Chuwi Lapbook Air  се свързва с интернет посредством двубандово WiFi (2.4Ghz/5G) и всичко е в норма, стига да имате добър безжичен сигнал наоколо.
Дали са малко само двата USB3.0, входът ще покаже времето и необходимостите ви, за мен тук малкото неудобство е, че са само от едната страна на лаптопа. За целта на теста Mini HDMI входът ме свари неподготвен. Проверете дали имате преходник или кабел и поръчайте, ако мислите, че ще ви е необходимо да свързвате втори монитор например. Bluetooth връзката работи безпроблемно

Батерия

светлинна индикация за включено захранване
адаптер захранване

Bградената 38Wh батерия дава средни за своя клас резултати. Което означава, че с включено WiFi, ще получите около 6 часа автономна работа. Подобни резултати постигам, прекарвайки времето в ровене по настройките, бразуване, Youtube и игрички. Нормалната интензивна употреба на нова джаджа. Зареждането обратно от почти празна батерия става за около 3 часа. До входа на зарядното има светлинна индикация за включено захранване, но тя не реагира при пълна батерия, а продължава да свети.
Адаптерът за захранване също има светлинна индикация, че е включен към електрическата мрежа. Неговата обща дължина ви дава възможност да сте на 200-210 сантиметра отдалечени от контакта.

Клавиатура и тъчпад на Chuwi Lapbook Air

Клавиатура и тъчпад на Chuwi Lapbook Air
Клавиатура и тъчпад на Chuwi Lapbook Air

Споменах вече, че клавиатурата е много удобна. Клавишите са достатъчно големи и идеални за писане, реагират добре при натиск. Това е важно, тъй като клавиатурата, предполагам, е и основната причина да търсите лаптоп с подобни параметри.
Клавишите на са плътно прилепнали към тялото и са повдигнати  по начин, който ви позволява да виждате малките LED диодчета под всеки един клавиш. Малък недостатък, специално за мен, е цветът на клавишите. Той е сив и е в абсолютен тон с тялото на лаптопа, но пък буквите също са светли, за да прониква светлина през тях. По този начин клавиши и символите върху тях малко се сливат. Този малък проблем го решава донякъде точно подсветката, която се явява като приятен бонус за модел в този ценови диапазон.

Клавиатурата има само латински символи и при необходимост бихте могли да попитате в кварталното компютърно магазинче за стикери на кирилица или да се поинтересувате за услугата гравиране на клавиатура.

Внимавайте с местоположението на Power бутона. Само казвам.
Тъчпадът също е с идеална големина (около 11см на 6.5см), грапав на допир, чувствителен, разпознава жестове с до 4 пръста. Благодарение на вградените настройки за тъчпад в Windows, бихте могли да персонализирате допълнително начина на работа.

Камера и Звук

2MP камера и два микрофона
над екрана – 2MP камера и два микрофона

Chuwi Lapbook Air разполага с 2MP камера, която e разположена точно над екрана. Тя не е блестяща, но върши добра работа за видео разговори. При микрофона е използвана технологията за намаляване на шума с двойка микрофони, от двете страни на камерата. Като единият се използва за прием на човешки глас, а другият има функция за събиране на фонови звуци, което улеснява отсяването на странични шумове, за по-добро качество на видео обаждането. В комбинация с добра интернет връзка ще може да комуникирате, чрез програми като Skype или Viber.
Звукът от вградените говорители ще наскърби някои аудио естети, но мисля, че е на поносимо ниво. За претенциозните потребители ще препоръчам слушалки или външни говорители. Bluetooth колонката ми се свърза без проблем и действително получих доста по-добър и мощен звук.

Екран

Chuwi LapBook Air - качествен 14.1-инчов екран
екран - гланц, с добър ъгъл на виждане

Chuwi LapBook Air е оборудван с висококачествен 14.1-инчов IPS 1080p дисплей . Цветовете са ярки и живи, идеално възпроизвежда тъмните, баланса на бялото е добър. Като недостатък е гланцовото му покритие и недостатъчна яркост, това ще ви кара на открито да търсите сенчести места. В закрити помещения няма да имате проблеми. Не мога да разбера кой е производител на екрана, но е чудесен и има задоволителен ъгъл на виждане.

Производителност, работа и операционна система

Chuwi LapBook Air идва с напълно легален Windows 10 Home. Ядрото е Intel Celeron N3450. Това е бюджетен чип, специално разработен за използване в евтини лаптопи и таблети. Четири ядра, работещи с честота до 2,2 GHz, осигуряват достатъчна производителност, но в същото време имат ниска консумация TDP (7,5 W), което ви позволява да се справите и без допълнително охлаждане. Да, в този лаптоп няма активно охлаждане. Естествено се усеща загряване при по-голямо натоварване, но до поносими стойности.

Chuwi LapBook Air идва с напълно легален Windows 10 Home
Chuwi LapBook Air с Windows 10 Home

Трудно може да търсите нещо повече като производителност от браузване, гледане на видео, офис документи, елементарна обработка на изображения и леки игрички тип Minecraft или Asphalt 8. Всичко това е предостатъчно за мен и мога да го препоръчам, ако това е и вашата идея.

Да благодарим тук на Windows 10 Home, който проявява завидна толерантност към този процесор и се сработват много добре. От друга страна, същият този Windows 10 ще ви занимава с ъпдейтите си почти през целия първи ден на ползването и в типичен Майкрософт стил ме принуди да разчиствам място от дял C:, за да инсталирам жизненоважно (според тях) обновление. Тук ще вметна, че 128GB хранилището е разделено на два дяла C:\ 40GB , D:\ 80GB.
Та за обновленията се заредете с търпение и се настанете на място по-близо до рутера. Естествено – няма проблем да изтеглите и инсталирате български езиков пакет, както и клавиатурна подредба на кирилица по ваш вкус.
8GB RAM ви дават свобода за мултитаскинг, няколко отворени приложения едновременно или куп табове в браузъра. С този обем на оперативната памет Chuwi минават една обиколка пред конкурентите си в този ценови диапазон.

За най-любопитните – това са резултатите от GeekBench 4- CPU benchmark и Compute Benchmark , a тук са резултатите от CPU-Z

Цена и покупка

редакция 09.2023г.
Лапбуукът на Chuwi е бил поръчан от онлайн магазина GearBest на цена около $360, но този магазин вече не съществува. Линковете в тази статия водят към официален магазин на Chuwi в Aliexpress, където има още по-нови, актуални модели на тази марка. Отново на добра цена:

Заключение

След около седмица работа този лаптоп оправдава напълно очакванията ми. Не откривам производствени дефекти. Върши си задачите, за които го ползвам идеално. Смятам, че е идеален за цената си и мога да го препоръчам на всички, които търсят устройство с тези параметри и не робуват на марка, а са решени да инвестират разумно.
Нека да обобщя – тънък, с метално тяло, добър дисплей, удобна клавиатура и чувствителен тъчпад, легален Windows 10 Home, достатъчно оперативна памет. Отличен помощник у дома, в офиса или на път.

Споделете, ако статията е била полезна

Абонирай се
Абонирай се за

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments