WPS office- безплатна алтернатива на Microsoft Office

Програми

В тази статия ще ви запозная с WPS Office. Безплатен комплект от инструменти за офис документи, който може да пробвате, ако не ви се иска да хвърляте пари за покупка на Microsoft Office.

Предполагам, ви се налага да работите от дъжд на вятър с офис документи като форматирани текстове, електронни таблици или презентации. И аз съм така.
Да, разбира се, в наши дни има доста варианти, но някак си не успях да свикна с онлайн офис инструментите, които предлагат Google Docs (Disk) или Office365 в OneDrive на Microsoft. Нито пък ми допадна вида на LibreOffice и OpenOffice.
Вече ползвам WPS office на Android устройствата си, но не бях се замислял за Windows версията му.

Защо точно WPS Office

WPS Office Free не е просто алтернатива на Microsoft Office – той успява да имитира почти целия облик и основен набор от функции. Предлага се напълно безплатно, този офис пакет включва аналози на Office, Excel, PowerPoint и е напълно съвместим с форматите на MSoffice за документи (.doc, .docx, .xls, .xlsx, .ppt…). Както и PDF файлове.

Ако вече сте ползвали актуална версия на Microsoft Office, то WPS Office Free няма да ви затрудни изобщо. Той използва същия интерфейс и всички най-често използваните инструменти и опции са интуитивно поставени, така че ще можете да започнете работа незабавно.
Друг приятен момент е богатият набор от шаблони за документи, които имате на разположение. Освен всичко останало, безплатната версия на WPS Office предлага и 1GB облачно пространство, за да съхранявате файловете си в мрежата.

WPS Office е изключително лек и непретенциозен откъм системни ресурси, а инсталационният пакет е около 80MB. Което в сравнение с почти 3GB инсталационно на MSoffice е доста добро решение за бюджетни машини и ноутбуци, където мястото на диска е ограничено.

Минуси на WPS Office free

Безплатен обяд няма и това се потвърждава от рекламките, с които се сблъсквате по време на работата си с офис пакета.  Друго, от което може да изпитате неудобство, е липсата на коректор за правописни грешки на български език. Ще се радвам, ако някой се е справил с това и го сподели.

WPS Office free може да бъде свален безплатно от тази страница.
Също така се предлагат версии за Android, iOS, Linux

Ако не желаете да се занимавате с реклами, да използвате пълния потенциал на офис пакета или просто искате да възнаградите разработчиците – професионалната версия е на цена $44.99 годишно или $79.99 за доживотен лиценз.

Споделете, ако статията е била полезна

Абонирай се
Абонирай се за

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments