Asus eee PC 900 – ъпдейт на BIOS

Как да... ?

Накратко-  притежавате  Asus eee PC 900 и се чудите как според ревютата трябва да карате повече от 2 часа в нета, а реално получавате не повече от час с включен wlan ?  Такъв е и моят случай.

С малко повече обяснения –

След като закупих netbook-a на Asus видях стандартната linux дистрибуция Xandros, която в стандартният си вариант за краен потребител идва с доста орязани възможности. Опитах за около час да добавя и фонетична кирилица и се оказа голяма мъка, въпреки наличието стандартно на английски и 4(?!) вида китайски. Точно тук ме загубиха като потребител и минах на eeeBuntu.

Но дойде и момомента, в който взех да се чудя къде отива разликата между ревютата и реалността. Първото, което успях да науча е, че има разлика в батериите за различните пазари, на които се продава Asus eee pc 900.

До колкото разбрах като начало журналисти и тестващи продукта са получили eeepc със 5800 mАh батерия и след това са пуснали netbook-a s 4400 mAh батерия (което е около 76% от капацитета на предната) – останалото по случая прочетете в уикипедия .

…И до мoмента, в който открих, че според производителите ъпдейт на BIOS-а ще ми докара допълнителни 20-25 минути… пак си е нещо. При Xandrox дистрибуцията това става чрез приложение, но в моя случай е малко по-различно.

Ето как протича ъпдей на BIOS на Asus eee pc 900 в няколко стъпки:

1.  Изтегляме от сайта на Asus – Downloads секцията последният ъпдейт за BIOS-a ни

2. Разархивираме и преименуваме .ROM файла от zip-a на 900.ROM

3. Записваме този файл на флаш-ка, включваме netbook-a на захранване (за да не стане някой фал)

4. При стартирането на системата натискаме ALT-F2 – по този начин машинката започва да търси във флаш-ката въпросният ROM файл и ако всичко е наред ще го намери и ще започне процедурата по ъпгрейд да BIOS-a

5. Сключете пръсти на едната и стиснете палец на другата ръка за късмет. Самият процес трае около 5-6 минути.

6. След като приключи изисква рестарт и… всичко би трябвало да е готово

Теста след това ме накара да си мисля, че може и да е добавено допълнително време за работа, но все пак – опитайте на своя глава.

Споделете, ако статията е била полезна

Абонирай се
Абонирай се за

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments