Как да инсталираме Windows XP и Windows 7 на един компютър?

Как да... ?

Ситуация – още си карате с Windows XP, знаете за Vista само лоши неща, но пък всички ви препоръчват Windows 7.

Защо да не пробвате?  Има вариант да запазите старата инсталация на WinXP  и да инсталирате на компютъра си още една операционна ситема, а именно windows 7.

Ето как става в няколко стъпки –

стъпка 1 : Проверете дали машината ви е съвместима

…и кои програми ще можетe да ползвате отново с Windows 7 Upgrade Advisor Beta

Статия по темата – тук

стъпка 2 : Направете място за windows 7

За целта е необходим отделен дял на хард диска ви (partition) минимум 16GB. Ако нямате такъв наличен може да създадете с помощта на MiniTool Partition Wizard Home Edition (официален сайт). Безплатен инстумент за управление на хард диска ви.

Да речем имате хард диск с два дяла – на единият е Windows XP, а другият използвате за складиране на разни файлове. С функцията на тази програма Resize/ Move Partitions намаляте от размера на този дял и от така създаденото празно Unallocated пространство правите нов дял. (Оставете си настройките по подразбиране ако не осъзнавате какво вършите)

тук има полезно ръководство как да сторим това (на английски) с илюстрации.

стъпка 3 : Готови сме за инсталация на windows 7

windows 7 е на DVD диск в ръцете ви. Настройвате BIOS-a да зарежда първо от CD устройството (повечето са си настроени точно така)

Може да започнете инсталирането, което става сравнително бързо и лесно

Тук има два важни момента :

1. Трябва да изберете опцията Custom (advanced) за инсталацията, другата опция е Upgrade

2. Гледайте да не объркате партишъна, който сте подготвили за Windows 7

Следват няколко рестарта, при които се оставяте инсталацията да си свърши работата. Вие само отговаряте на въпроси по процедурата (език, час…), които изискват вашата намеса.

стъпка 4: Финални

след като приключи всичко след включване на компютъра ще виждате един екран, който в течение на 30 секунди пита на коя операционна система искате да работите

Earlier version of Windows

Windows 7

Ако имате проблеми с този екран или искате да промените начина на изписване, времетраенето или каквото и да е по начина на boot-ване, може да изтеглите безплатната програма EasyBCD – официален сайт

Успех!

Споделете, ако статията е била полезна

Абонирай се
Абонирай се за

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

3 Comments
по-стари
по-нови най-полезни
Inline Feedbacks
View all comments
McFlouley
10.08.2011 3:12

Аз имам въпрос, Ако съм на Windows 7 как мога да инсталирам Xp и да запазя седмицата. Искам да попитам ако почна да правя паритишъните дали информацията ми в др. диск ще се загуби. :))

public image
10.08.2011 9:04

Тук става малко по-пипкаво. При направа на партишън не би трябвало в идеалният случай да загубиш информация, тъй като се използва свободното място на диска. Все пак дефрагментирай диска преди това и направи партишън с разумен размер… и опитай да поровиш в нета и за други източници, които потвърждават думите ми 🙂

След това ще имаш друг проблем – ще се буут-ва само XP, защото лоудъра му е различен от този на уиндоус 7 и EasyBCD няма да може да помогне. Ще трябва след инсталацията на XP да вкараш диска на 7-цата и да опиташ Repair Installation.

georgi
23.02.2015 4:11

opitah sled windows7 da vkaram xp-no sled kato sled kato se vurnah i opitah da repair-na
7-cata-ne stava-dava mi samo ednia