Колко мислите, че са стрували най-известните лога в Света?

Дизайн

По логата ще ги познаете. Тези графични символи имат невероятната способност да говорят повече от стотици думи, някои от тях са се превърнали в култ за съвременното потребителско общество. Питали ли сте се колко е струвала изработката им? Някои от отговорите са изненадващи.

Nike – 35$

nike logo

Запетайката на Найк е едно от най-популярните евтини лога. Съоснователят на комапнията Фил Найт заплаща хонорар на Каролин Дейвидсън – студентка графичен дизайн, сумата от 35 долара.  Самият Найт не харесва логото в началото, но все пак то си остава непроменено и до наши дни.

BP – 211 000 000$

BP logo

Бритиш Петролиум са в другата крайност. През 2001 комапнията заплаща на една купчина мега-известни криейтив и дизайн тарикати, за да замении текущото им лого (зелен щит) с това, както и всички съпътстващи го елементи покрай корпоративната идентичност. Така се появява това слънце, символизираща енергията във всичките и форми. Поне, предполагам, така са го обяснили същите, които са им взели 211 милиона долара. Това ме кара да бъда все по-снисходителен, когато се разкрие поредният скандал с възлагането за изработка на дизайн, уебсайт или нещо подобно за държавна институция в нашата държавица.

Google – 0$

google logo

Малко въздух да поемем след цифрата за Бритиш Петролиум. Това лого не е струвало нищо на компанията, поради простата причина , че дизайна му е изготвен от Сергей Брин. Същият се явява съосновател на Гугъл. Въпреки че дизайна не е струвал пукната пара, то става най-разпознаваемият фирмен символ в съвременната история.

Coca-Cola – 0$

Coca-cola-logo

Подобно на Гугъл, това лого също е изготвено от абсолютно безплатно от счетоводителят на Кока-Кола откривателя.

Логото от олимпийските игри в Лондон 2012 – 625 000$

london olympics 2012

За мен това е ръбато недоразумение, но за създателите му от Wollf Olins това е, няма да си правя труда да превеждам “It is unconventionally bold, deliberately spirited and unexpectedly dissonant, echoing London’s qualities of a modern, edgy city.”

Twitter – 6$

twitter logo

Да, 6 долара. Изображението на дизайнера Саймън Оксли е закупено от iStockPhoto и той самият не подозирал, че се използва, докато човек от екипа на Туитър не се свързал с него, за да иска разрешение да го анимират.

Pepsi – 1 000 000$

pepsi ново лого

Ребрандирането през 2008 година струва на компанията 1 милион долара. Звучи внушително, но от друга страна PepsiCo е хвърлила общо 1.2 милиарда покрай ребрандирането на всичките им продукти, с които е на пазара.

По материали от чуждестранният печат.

И на финала – загадка:

европейски социален фонд

Имате ли идея колко струва изработката на това лого и кой го е сътворил?

 

 

 

Споделете, ако статията е била полезна

Абонирай се
Абонирай се за

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments