Графичен таблет Ugee EX07 – в помощ на начинаещи и напреднали дизайнери и художници

Джаджи
ugee ex07 графичен таблет с ниска цена и отлично качество

Ако никога не сте имали някакви специални интереси в рисуването или работа с графичен софтуер, то вероятно не сте се и сблъсквали с подобни джаджи. Накратко, чрез графичен таблет (дигитайзер по нашенски) можете да изпратите това, което рисувате на лист в компютъра.
Или малко по-сериозното обяснение – графичните таблети са периферни устройства, които изпращат нарисуваното в аналоговия (реален) свят в дигиталния такъв. Това става посредством рисуване със стилус писалка върху повърхността на таблета, който се явява заместник на листа хартия. По този начин нарисуваното се цифровизира и може да се съхрани в дигитален формат.

Устройството, което искам да ви представя в настоящото ревю е графичен таблет модел EX07 на китайската компания Ugee. Основана през 1998 година, тази компания има в каталога с куп устройства, които биха покрили всякакви нужди. Конкретно EX07 е бюджетно решение (цена около $60 в GearBest), което притежава всички базови функции, за да се превърне във вашия първи графичен таблет.

Основни характеристики на Ugee EX07

  • Активна част 5х8 инча (20.32х12.70 см)
  • Пълен размер – 30 х 18 х 0.9 см
  • Акуратност : 0.01 инч
  • Чувствителност при натиск: 2048 нива
  • Резолюция: 5080LPI
  • Съвместим с: Windows и Mac OS
  • Стилус  P50S с батерия
ugee ex07 графичен таблет ревю

Комплект

Графичният таблет Ugee EX07 пристига с всичко необходимо, за да започнете работа веднага. Кутията включва таблет, стилус за рисуване P50S, поставка за него, която включва и 8 броя допълнителни накрайника за писалката (Pen Nib) плюс един на самата нея, USB кабел за връзка към компютър, 2 броя кабел за зареждане на стилуса. Надявам се всички комплекти да съдържат последното по два пъти, особено удобно е, ако ползвате таблета на повече от едно място и няма да се притеснявате, че батерията на писеца ще ви изостави в неподходящ момент. Има инсталационен диска с драйвери, включен в комплекта – Windows и Mac OS X.

Корпус

Изключително добра изработка. Пластмасовото тяло на таблета е направено от качествени материали, няма пропуски в сглобката му. Компактен размер и доста лек- около 450гр. Повърхността за рисуване е изключително приятна на допир, матова. Изработката на стилуса и поставката му са също на ниво. 2 бутона върху писалката, които по подразбиране действат като десен клавиш и бутон за триене, но могат да бъдат конфигурирани и с други функции. Накрайниците са лесни за смяна, а резервните са скрити на сигурно място в корпуса на поставката.
Да опиша и тялото на самия графичен таблет. Вече казах за повърхността му, активната работна площ е маркирана, а малката ЛЕД подсветка в горен ляв ъгъл ще ви информира, когато таблета е активен и работи.
Върху лявата му страна са разположени функционалните бутони, което за мен е плюс, тъй като трудно могат да бъдат натискани неволно. На една от дългите страни е и USB входа. Отдолу има гумирани крачета, които ще пречат да се хлъзга върху гладки повърхности.

Стилус

Писеца P50S стои изключително добре в ръката. Начинаещите само трябва да свикнат така да го разполагат,  че да натискат бутоните му по време на работа. В поставката за стилуса освен сменяемите резервни връхчета има и пръстенче, с което да ги подменяте. Както вече споменах, писеца е с батерия и ще светне в червено, когато тя започне да се изтощава. Това е знак да я включите да се зарежда. Все още не съм сигурен на колко време се зарежда, производителите са писали до 5000часа и са предвидили режим за пестене на батерията (изключва се след кратка неактивност). Времето ще покаже.

Настройки и работа с графичен таблет Ugee EX07

Инсталация и подготовка за работа

Инсталацията на драйверите протича лесно, ако нямате под ръка оптично устройство, то те могат да бъдат изтеглени и от сайта на производителите. PenTablet Settings ще останат в таскбара и точно там ще можете да направите и всички други необходими настройки.
Най-важното е да обърнете внимание на колко от мониторите (ако имате повече от един) ви да работи(Monitor Mapping), какви функции да изпълняват бутоните на писалката (Pen Buttons). След това от Touch Keys и Functions имате възможност да изберете как да реагират страничните бутони на таблета. С бутона във форма на звездичка можете да сменяте командите на клавишите, според случая. Като например можете да изберете бутоните със символ Плюс и Минус в даден момент да реагират на приближаване или отдалечаване,  а при смяната им да контролират размера на четката във Photoshop. Заедно с драйверите идва и една малка програмка PenWalker, с която можете да рисувате директно върху десктопа или просто да се упражнявате. Оставете коментар под ревюто, ако имате проблем с настройките.

Работа

Устройството се спогажда без проблем с операционната система и различните апликации. Тествах го под Windows 7 и всичко работи без проблем. Най-голямото предизвикателство за мен беше как ще се справя с този помощник, докато работя с Photoshop. Признавам си, че ми трябваше време, за да спра да посягам към мишката и клавиатурата, но след кратки занимания се свиква. Все пак дългогодишната ми работа с този графичен редактор е малко встрани от рисуването и никога не съм имам афинитет към него. Намирам таблета полезен, докато се занимавам с ретуш все пак. Не би трябвало да имате проблем и когато го използвате с други популярни графични редактори и софтуер за рисуване.
След това си направих друг експеримент и го предоставих в ръцете на дете. Необремененото от рутина съзнание се справи доста по-добре със задачата и на екрана получих детайлна детска рисунка, като беше употребени функцията за отчитане на натиск върху стилуса.
При по-слаби конфигурации е възможно да се наблюдава леко забавяне в реакциите във Photoshop, но като цяло се справя отлично. Не реагира на допир с пръст върху работната площ и няма функция това да се активира и за това няма да ви трябват от онези специални ръкавици. Признавам си, че се усеща далечина от Wacom устройствата, но тези, до които съм се докосвал, са по-скъпи техни модели. Обаче също така се усеща и голяма разлика в цената им.

ugee ex07 изглед отгоре

Цена и покупка на Ugee EX07

gearbestlogo

Графичният таблет Ugee EX07 може да бъде закупен с безплатна доставка до България на цена от $57 (към момента на публикуване) от онлайн магазина GearBest. Тяхната цена се оказва и най-добра, след един бърз поглед из техните конкуренти.

Към страницата на Ugee EX07 в GearBest

Заключение

Ugee EX07 e чудесен базов модел таблет с още по-добра цена. Бих го препоръчал на хора, които не искат да инвестират голяма сума в подобно устройство, но да получат прилично качество за парите си. Начинаещи художници, с първи таблет в ръцете. Защо не и за напреднали потребители, които търсят по-компактен таблет.

Фото ревю

Споделете, ако статията е била полезна

Абонирай се
Абонирай се за

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 Comments
по-стари
по-нови най-полезни
Inline Feedbacks
View all comments
Никол
05.02.2020 15:15

този таблет безплатен ли е ?

public image
05.02.2020 16:36

Не, разпродаден е този модел.