DHL, плащане на ДДС за пратка, освобождаване от митницата …и ходене по мъките

Пазаруване

митница, dhl, освобожадане на праткаЧовек и добре да живее, стига до митницата.

Наскоро поръчах от китайски интернет магазин таблет с цена и параметри (както можете да се досетите) доста по-добри от аналозите в този клас, които се предлагат на българският пазар. За безплатната доставка няма да споменавам – тя се предлага от почти всички азиатски търговци. След малко мотане (няколко дни) получих мейл от търговеца, че стоката ми ще бъде изпратена с DHL и въпреки почивни дни и официални коледни и новогодишни празници таблета беше тук за около 6 дни. Много добро постижение за безплатна доставка от Китай!

И тук вече се сблъскваме с милата родна действителност. Вече бях прочел доста статии, че е голяма мъка там, но четох и информация, че след 2010 са предприели оптимизиране на процедурата с цел да е по-бърза и лека. Глупости!

DHL представят пратките си пред митницата

Clearance delay SOFIA - BULGARIA
Processed for clearance at SOFIA - BULGARIA SOFIA - BULGARIA
Пратката е в процес на митническо освобожаване	 SOFIA - BULGARIA
Пратката е митнически регистрирана за внос SOFIA - BULGARIA

Това в проследяването на пратката означава, че трябва да предприемете действия за освобождаване на пратката от митницата. Стоката надвишава определена стойност и/или килограми и съответно ако се налага ще платим ДДС за стоки до 150$
След като се обадих в DHL разбрах, че пратката ми е в София, а аз съм от Пловдив. Срещу 10лв. пратката ми се транзитира до офисът им в Пловдив, който е срещу Митница Пловдив на “Кукленско шосе”.

От DHL трябва да вземете необходимите документи на пратката и заявление за изготвяне на ЕОРИ номер.

ЕОРИ номер се вади доста бързо, което ми даде заблудата, че нещата могат и да минат с нормална скорост.
Безплатен е, минава се само през 2 стаи за около 5-10 минути.  Като цяло искам да спомена, че всички служители,  с които си имах вземане- даване бяха любезни и отзивчиви. Просто системата е супер идиотска.

От там се насочвате със събраните към момента документи към някоя от митническите агенции, които се намират в двора. Горещо препоръчвам Деспред – добри, бързи и много готини!

Като съветНаправете си разпечатка от PayPal-а, с която да докажете сумата, която сте платили на търговеца. 

В някой от банковите клонове се заплаща изчисленото вече в митническата агенция ДДС 20%.

Добре дошли в света на бумащина, дискети и абсурдно чакане.

Тръгвам към гишето на митницата с една купчина документи (Митнически манифест!!!)  и дискета. Да, тук ползваме все още дискети. 21-ви век е все още бъдеще!

Подавам документите си в 11:30 и ми казват да мина някъде след 15:00 (пак удивителна !)

15:15 – Документите ми са готови, карат ме да пиша обяснение относно разликата в обявената на пакета цена и тази, на която съм платил ДДС. Тук искам да отбележа, че подаване и получаване на документи става на едно гише, но вътре документите минават през няколко отдела или звена на работа.
15:30 – Документите ми продължават да са готови, но плащането ми още го няма като постъпила сума в сметката им. Не става само с документ за внесена сума, тъй като много хора след внасяне на сумата в банката си я сторнирали.
17:00 – Сумата още я няма. Вдигаме рамене и поднасяме извинения.

На следващият ден:
11:00 – Всичките ми документи и плащане са наред. Пресичам “Кукленско шосе”, за да си взема таблета най-после.

Всичко това е абсурдно!

115 долара стока, 35 лв. ДДС , такса за банката, такса за митническа агенция, такса транзит за DHL, 2 дни чакане! 

Не е нормално, наистина не е нормално. Трябват ти 2 дни отпуск, за да си платиш ДДС-то!

Споделете, ако статията е била полезна

Абонирай се
Абонирай се за

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

24 Comments
по-стари
по-нови най-полезни
Inline Feedbacks
View all comments
Petar
11.01.2013 23:25

Здравейте и аз искам да поръчам от един търговец в Китай изчисли ми че вскичко с доставката на dhl 83 usd .Когато пратката пристигне в бг по точно в разград понеже аз съм от там ще трябва ли да претърпя всичко това което сте написали.Благодаря предварително

наблюдател
12.01.2013 7:31

Трудно може някой да отговори на 100%. Зависи от големина на пакет, обявена стойност и съдържание отгоре на пакета…
Mного хора казват, че не им се е случвало това.

Petar
12.01.2013 11:36

Ami toi mi kaza che shte gi pishe kato podar1k s minimalna stoinost i nqma da ima nito dds nito mito.Az chetoh che stoki pod 20 evro nes e taksuva nito dds nito mito, a stoki do 150 evro se taksuvat s dds a nad tazi sum i mito i dds .Prav li sum .Sorry za pisaneeto ama sum ot tela . Blagodarq predvaritelno

наблюдател
12.01.2013 11:44

Това, че пише подарък, по принцип, няма да се вземе предвид. За другите суми сте прав. Ако пратката е с минималната стойност и никой не се усъмни, че стоката вътре може и да не е на тази стойност – всичко е ОК. Стискам палци всичко да мине наред.

Petar
12.01.2013 22:19

Благодаря много че се отзовахте бързо. Става дума за слушалки надявам се всичко да е наред аз даже не знам дали директно ще пристигне и ще ми я дадат от dhl или ще трябва някви допълнителни неща доколкото знам не трябва да има такива усложнения но…

наблюдател
12.01.2013 22:52

дано да си дойдат директно. ДДС-то няма да е болка за умиране, просто разтакаването е изнервящо.

Petar
13.01.2013 22:27

А дано имате по една бира :Д ако дойдат без проблем ще ви известя ,утре ще изпратя пари и ще ми ги пратят сиг другата седмица ще са тук.Иначе имах 2 опции DHL ili EMS Избрах дхл мисля че са по надеждни ще видим 😀

Deo777
04.01.2014 13:11

Искам да попитам какво имаш на предвид когато казваш 4е пратка пратена като подарък няма никакво значение защото и аз имам да освободя една от митницата до централна

наблюдател
04.01.2014 16:29

Имам предвид, че всички китайци пращат маркирани като подарък пратките и пред нашенските митници не минава тази отметка. Ако говориш за митническата лужба в пощата на Вазов, там е айляк работата- носиш бележката и разпечатките, плащаш ДДС-то, ако се налага и готово

Deo777
04.01.2014 17:31

Става въпрос за за тази до централна автогара, не съм от софия и за първи пат се занимавам с митниците-иначе пратката е китайски тел пратен като подарак с декларирана стойност 45 долара….

Deo777
04.01.2014 18:00

относно коментара разбирам напълно просто искам да обесня максимално подробно какъв е случая, защото чесно навсякъде попадам на доста лоши неща и се надявам да съм късметлия и процедурата да не и толкова тромава ….но но дали. Иначе да предполагам че ще проверят каква е сумата….но най важното за мен е ако е възможно да свърша за 5/6 4аса и ако стане ще съм наистина щастлив

Лора
23.01.2014 20:09

Аз получих подарък от САЩ, задържан в София, а съм от страната и нямам възможност да пътувам 300 км. Опитах се да се разбера със служителката по телефона, че нямам фактура или каквито и да е документи за стоката, защото е подарък. А служителката беше безкрайно груба, нервничеше и настояваше, че трябва да ида там, да харча излишни пари и да представям документи дето нямам. С какви очи да потам: “Ще ми дадеш ли факрура за подаръка дето ми купи”, а и като гледам с таксите дето ги начисляват ще платя повеяе от 50 долара, който според моите справки в интернет той струва. Изобщо, нчма случай в който институциите да не те накарат да съжалиш, че си останал в милата… Прочети повече »

Иван Денев
23.05.2014 18:30

И аз съм в матрицата господа. Поръчах от китайски сайт електроника с обявена стойност за 27$ и Ди Ейч Ел още не пристигнала бързат да ми се обясняват че трябва да платя мито . Казах им да я пращат към града в който живея и на база обявената стойност ще ходя в агенция да ми я освободят.
Документите ми само ще струват 15лв от там ддс-то и то ще е към 7лв. и това е на първо четене.
През зимата си поръчах яке за 70лв и дойде по пощата.Без да съм имал проблеми с митници.
Не си поръчвайте през Ди Ейч Ел(DHL) от Китай стоки , колкото и да са евтини ще ви обуят здраво!!!

климакомплект
19.11.2014 17:45

Никога от DHL, както и от ТНТ

15ЕВРО
02.11.2016 18:24

каквото и да си поръчвате от китай или където и да било извън европейският съюз, винаги пишете на продавача да декларира стоката до 15 ЕВРО, защото ще си загубите времето и парите…

в момента и аз съм в такава ситуация, стока на стойност 25$ и трябва да платя още толкова за ддс и разни такси а загубата на времето ми кой ще плати….
за това реших да оставя стоката да се върне обратно в китай като не потърсена и да си върна парите…

Христо Георгиев
30.11.2016 15:40

Не поръчайте с DHL. Ще ви направят на маймуни. Аз им направих пълномощно заверено при нотариус и пак искат какви ли не документи, а и за да ти платят митото и ддс ти искат 25лв. Бъобще много тъпа фирма. НИКОГА ПОВЕЧЕ ОТ DHL !!!!!!

Иван
12.12.2016 19:27

Днес и аз попаднах в матрицата както казва колегата по-нагоре.
Поръчах си дрехи от Китай на обявена стойност 32$ и когато пристигнаха в България от DHL ми се обадиха, че трябва да ги освободя от митницата. Поискаха фактура, пълномощно, молба за издаване на ЕОРИ номер и т.н. простотии. Утре отивам да видя какво още ще измислят за да ми искат такси, защото за всяко нещо ми искат по 20-24лв. Оказа се, че DHL са единствената куриерска фирма в България, която сама се натиска да обмитява пратките за да вземат такси за тъй наречените услуги.