Диспут в PayPal. Как и кога?

Как да... ?

paypal диспутПокрай болезненото си увлечение към онлайн пазаруването и непрестанното търсене на все по-изгодни покупки в нашето консуматорско общество, има голяма вероятност вече да имате регистриран PayPal акаунт, най-вече покрай пазаруването в eBay и десетките китайски сайтове, където е PayPal основен начин за разплащане.

Хубаво е да знаем, че имаме и някои потребителски права, които PayPal защитава. Става дума за изгубени пратки, дефектна или различна от описанието стока и подобни неприятни изненади. С няколко разменени мейла и търпение нещата се нареждат. В повечето случаи хабите значително по-малко нерви, отколкото в нашите оффлайн магазини.

Процедурата, в която оспорваме дадена транзакция (покупка) се нарича диспут. В тази статия ще разгледам ситуацията от страната на купувачаа.

Кога да пуснем диспут в PayPal ?

Имате на разположение 45 дни от датата на плащане да започнете диспут. Ако в възможно, винаги е за предпочитане да контактувате първо с търговеца, за да опитате да намерите устройващо и двете страни решение. Особено при загубена или закъсняваща много пратка търговеца е с вързани ръце, тъй като реално той е изпратил стоката, но правилата на онлайн търговията са такива и това не е ваш проблем като изряден платец. Ако търговеца не удовлетвори вашите искания по сделката или не отговори навреме – стартирайте диспута.

Как да пуснем диспут в PayPal ?

Влизаме в акаунта си и намираме транзакцията, която искаме да оспорим. Най-отдолу в детайлното описание на транзакцията се намира поле с надпис

Have a problem with this transaction? We strongly recommend that you get in touch directly with your seller to resolve this.
Otherwise, you can file a report in the Resolution Centre within 45 days of the transaction.

Точно от там пристъпваме към стартирането на диспут, като ни се налага да опишем естеството на случая с още няколко въпроса с отметка.

Как протича диспут в PayPal ?

В първата си част на диспута ние отново разговаряме с търговеца, но вече на територията на ПейПал. Тук отново илюстрираме случая и нашите претенции  пред PayPal. Направете го пределно ясно, защото екипа на PayPal няма как да знае за случая ви от друго място.
След като сме го направили – очакваме отговор от търговеца.  Така можете да си размените няколко реплики, за да се стигне до евентуално решение. Трябва да знаете, че веднъж затворен диспута от ваша страна, той не може да бъде отворен отново за същата транзакция. Важно е да следите за всеки един отговор на продавача и да реагирате възможно най-бързо. Ако до 20 дни няма движение по диспута, той бива затворен автоматично.

Ако видите, че разговорите ви са безсмислени и не сте доволни от предложеното ви решение вие пристъпвате към превръщането на диспута в Искова молба (Claim).  Тук арбитър е екипа на PayPal и те трябва в рамките на няколко седмици да отсъдят в нечия полза. Възможно е да ви бъдат поискани още подробности по случая. Трябва да знаем, че в над 95% от диспутите решението е в полза на купувача, стига претенциите му да са основателни.

Още малко подробности и важна информация

  • Ако не постигнем решение по проблема и не пристъпим към Claim до 20 дни, то Диспута бива автоматично затварян.
  • Като купувачи, трябва да дадем поне 7 дни на търговеца, преди да пуснем диспут за неполучена стока.
  • Само един диспут може да бъде отворен за дадена транзакция, както и като и вече затворен, той не може да бъде отворен отново.
  • Винаги следете за сакралният срок – 45 дни от датата на плащане

Споделете, ако имате въпроси или просто оставете коментар за вашият опит при спор с търговци.

Ако тази статия ви е била полезна, покажете го като я харесате във Фейсбук, Свежо или Гугъл Плюс или просто я споделете с приятели при нужда. 

Споделете, ако статията е била полезна

Абонирай се
Абонирай се за

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 Comment
по-стари
по-нови най-полезни
Inline Feedbacks
View all comments
Васко
11.12.2013 9:33

Kak мога да отговарям в PayPal, когато продавача ескалира до CLAIM и напише някакви неверни аргументи! Как мога да го репликирам, защото аргументите са му лъжа. Никаде не виждам такава възможност