iLife V5 Pro – робот прахосмукачка за сухо и мокро почистване

Джаджи

Сигурен съм, че все имате някои познат, който да ви се е похвалил със скорошна покупка на умна прахосмукачка робот. Предполагам, точно това ви е довело и до тази страница, където ще направя ревю на Beetle iLife V5 Pro (също познато и като Beetle V5s) – румба тип устройство на китайската компания iLife.

Beetle iLife V5 Pro - робот прахосмукачка за сухо и мокро почистване
iLife V5 Pro – робот прахосмукачка. Клик върху изображението- поръчка и консумативи

Като начало – какви са основните плюсове на този робот прахосмукачка? Мете, прахосмуче, мие и е на изключително ниска цена, особено сравнена с устройствата, които се предлагат по нашите магазини. (Цената в GearBest е около 120$  към момента на публикуване, европейски склад). Идеална за домашна употреба и чудесен помощник в домакинството.

Основни характеристики на iLife V5 Pro

 • автоматично почистване
 • 2 в 1 – сухо и мокро почистване
 • умна система, която предпазва от нараняване на мебелите
 • инфрачервени датчици, които ще предпазят роботчето от падане от високо
 • възможност за програмиране на почистване с отложен старт
 • ниски нива на шум (под 50db), доста по-тихо от прахосмукачка
 • смукателна мощ 850pa
 • дистанционно
 • възможност да се зарежда сам
 • размери 300мм диаметър, височина 70мм, 2кг.
 • 2600 mAh батерия

Комплект на iLife V5 Pro

Пристига в голяма кутия, която освен робота, съдържа и всичко необходимо (допълнителните консумативи са включени). Дистанционно, което работи с 2 ААА батерии (включени са в комплекта). Ето какво все пак има в кутията: 1 x Робот прахосмукачка (четки, моп микрофибър и контейнер за боклук са в/на него),  1 x Док зарядно, 1 x Дистанционно с включени 2AAA батерии, 1 x 100-240V адаптер и преходник за EU стандарт, 1 x четка, допълнителни 2 странични четки, 1 допълнителен моп, 1 x резервоар за вода, 2 допълнителни HEPA филтри, упътване на английски и едно упътване на (предполагам) китайски.

кутия и опаковка
резервни консумативи за робот прахосмукачка ilife v5 pro

Извадена от кутията iLife V5 Pro, е готов веднага за работа. Препоръчително е все пак да го оставите една нощ на зарядно, за да се възползвате от пълния капацитет на батерията.

Корпус

Пластмасово тяло, заоблени ъгли. При поглед отдолу, първото което ни се набива в очи са четките, които помагат на прахосмукачката. Те се въртят в различни една от друга посоки – навътре и по този начин прибират боклуците към смукателния отвор. Движението се извършва посредством трите колелца – 2 статични и едно въртящо се в различни посоки. Точно това колело управлява и насочва робота. Още сме отдолу – в задната част виждаме и микрофибърен моп, който се прикрепя към основното тяло с велкро. Важен елемент, който се намира на дъното са и инфрачервените сензори, които следят за неочакван край на пода, например стълби и по този начин го предпазват от падане и помагат в промяна на курса.
Отстрани – навсякъде датчици, които следят за прегради и помагат в заобикалянето им. Интересно е, че дори и да се засили в някоя посока, роботът намаля скорост преди да стигне до някоя преграда. Отстрани се намира и копчето за включване и изключване, както и вход за зарядно, ако решите да не използвате док станцията.
Отгоре – сравнително семпло на пръв поглед. Тъч бутон, за да започне автоматично почистване. От двете му страни са LED индикатори, които указват ниво на батерия, работен режим или за проблем – всичко това според начина на премигване или брой включени светлинки. В ръководството можете да се запознаете с тези ситуации. В задната част има място, при чието натискане ще се отвори капака на робота, за да можете да извадите контейнера с боклук и/или да го замените с водния контейнер.

ilife v5 поглед под капака, контейнер за отпадъци
поглед отдолу - колелца, четки, микрофибърен моп с велкро

Батерия

iLife V5 Pro е с вградена 2600mAh литиево-йонна батерия, която дава на роботчето повече от 2 часа възможност за работа по чистотата на дома ви. Най-интересното е, че когато усети изтощаване на батерията, сам започва да търси пътя към док станцията си, за да се презареди. Имате възможност да го зареждате, както с въпросната док станция автоматично, така и ръчно, свързвайки кабела от адаптера към входа, който се намира до бутона за включване и изключване.

Почистване и работа с робот прахосмукачка iLife V5 Pro

Нека да не се лъжем- iLife V5 Pro не може напълно да замени нормалната прахосмукачка в дома ви, но със сигурност ще ви се налага по-рядко да я включвате. Колкото и интелигентно да е това устройство, все пак остават някои местенца, до които не може да достигне. Предвид размерите на тези устройства, контейнера за боклук също не е голям и трябва един два цикъла на работа да се изпразва и почиства.

А сега за положителни страни – с удоволствие ще включвате робота-чистач, колкото си пъти искате седмично. Мързел и “сега не ми се занимава” са непознати  за робота и той със завидна радост ще си почиства из дома, докато правите нещо друго (или пък изобщо ви няма там). Единственото условие е да му освободите максимално поле за действие. Раздигайте или преместете малки мебели и обекти, които биха могли да му пречат да чисти. По възможност огледайте подовете на помещенията за разни дребни предмети, които ще ви липсват след това, като крайници на Lego фигурки например 🙂

При първото пускане на робота прахосмукачка се заредете с търпение и не обръщайте внимание на привидно хаотичното му движение из дома. Имайте предвид, че няма очи и си следва негов си сложен алгоритъм. Ще видите как минава по няколко пъти на някои места и по-рядко на други, но в крайна сметка ще забележите, че е почистил. За жилище със среден размер ще са необходими около 40-50 минути за почистване. Пак напомням- вие не участвате в почистването и няма да ви се брои като загубено време.

Режими на работа

Включени са 3 режима на работа при почистване. Стандартно автоматично Clean, почистване на силно замърсени участъци Spot и Edge за ъгли. При Spot режим насочваме робота към силно замърсен участък и след като той е почистен, си се връща към нормален цикъл на работа.

Не виждам особен смисъл да се използват останалите режими и лично използвам само стандартния.

Дистанционно управление
ilife v5 дистанционно управление, робот прахосмукачка

Малкото дистанционно, което е в комплекта, е събрало всичко необходимо за управление на робота за почистване. На екрана виждаме час и ако сме задали предварително – часа, в който сме го настроили да започне планирано почистване. Бутони за управление, в случай, че искаме да насочим робота към някоя по-специална точка в помещението. Имайте предвид, че бутонът за назад е всъщност MAX бутон – превключва между усилен и нормален режим на почистване.
Бутон за планиране на почистване и бутон за настройване на точен час. Последен ред – бутоните за Spot почистване, бутон за изпращане у дома (док станцията за зареждане) и бутона за режим Edge.

Мокро почистване

Мокрото почистване на пода не е точно, като да минете с моп и препарат. Все пак е един добър завършек на цялостното почистване, след като роботът е почистил цялата ви къща. В този момент сменете контейнерчето за боклук с контейнерчето за вода, като предварително сте го напълнили с около 300мл. Не мисля, че е удачно да използвате някакви препарати. В режим мокро почистване роботът не смуче, но четките продължават да се въртят. Вода от контейнерa напоява микрофибърната кърпа, която минава и забърсва пода. Това е нищо специално, но все пак още малко свежест.

Възможни недостатъци на робота прахосмукачка

Работи най-добре върху твърди повърхности- паркет, фаянс, мозайка… Не е достатъчно надежден при килими и мокети
Трябва да внимавате ако имате домашни любимци. Особено такива, които още не са се научили къде е тоалетната им. Оставен без надзор в подобна ситуация, ще отваря най-малкото добър повод за забавен разказ 🙂
Няма възможност да го настроим кога да спре работа автоматично, но почистването няма да продължи вечно, все пак при изтощаване на батерията, роботчето започва да си търси зарядното.

Цена и покупка на iLife V5 Pro

Както споменах, цената на този робот прахосмукачка към момента на публикуване е около $120 в много китайски онлайн магазини, като GeekBuying например (и около $170 в Amazon),  Горещо ви препоръчвам да го закупите от Европейския им склад. Доставката е бърза и пристига в рамките на няколко дни.
Аз получих кашона на 3-тия ден от поръчката. Пазарувайки от европейския им склад ще избегнете допълнителната занимавка с освобождаване от митница, плащане на ДДС и куп нерви, свързани с този процес. Препращам ви директно към секцията с подобни устройства на сайта, защото непрекъснато излизат нови и по-добри модели.

Консумативи за робот прахосмукачки iLife V5 Pro

Филтри, четки и резервни части в AliExpress

Заключение

Присъствието на подобна джаджа във всяко домакинство не е крайно наложително, но безспорно ще изпитате задоволство от притежанието му. iLife V5 Pro  е добре балансиран продукт – видимо качествена изработка, много екстри и ниска цена. Ако трябва да сме честни, това е и максималната сума, която бих отделил за подобно устройство. Факт е, че подобни роботи за чистене има и по магазините за техника в България, но с осезаема разлика в цената.

Надявам се това ревю да ви е било полезно, в търсене на мнения, полезни съвети и коментари за роботите прахосмукачка и ще се радвам, ако го споделите с други хора в любимата ви социална мрежа.

Фото ревю

Споделете, ако статията е била полезна

Абонирай се
Абонирай се за

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

32 Comments
по-стари
по-нови най-полезни
Inline Feedbacks
View all comments
Тони
25.10.2016 13:56

Много добре е поднесена информацията + много снимки. Това е страхотно. Вълнова ме въпроса с поръчка на нова батерия как стои. Вече съм решил че ще бъде този модел или V7s.

www.1lev.com
25.10.2016 14:04
Reply to  Тони

Не бях се замислял до този момент. Видях, че в Амазон има, предполагам и в други сайтове ще изкочат. Дано все пак да не се налага да им търсим батерии скоро. 🙂

жоро
12.12.2016 11:29

Роботчето е много добро.Освен че е забавно върши отлична работа.С графика за включване по време щом се върнете в къщи всичко е почистено.
Недостатък-малко е шумно.По добре е да работи когато няма никой.Освен това ако сте там постоянно се навира в краката ви.Не знам защо ?
Контейнера е малък но това не е беда.Лесно се почиства.Общо взето апартамента светва след него.

мими
24.01.2017 22:30

Хепа филтъра пере ли се ?

Public Image
25.01.2017 5:36
Reply to  мими

Не, само с четката е той. Но пък има и хора, които ги мият. Мисля, че няма да има проблем, по принцип е указано да не се чистят с вода.

мими
26.01.2017 14:07
Reply to  Public Image

Благодаря за отговора ! Интересувам се и за консумативите за този модел, Beetle Life V5 Pro, който сте описали предлагат ли се в България ?

мими
26.01.2017 16:30
Reply to  www.1lev.com

Отново БЛАГОДАРЯ ! Не са ми спешни, ще чакам редакцията Ви !

Катерина
18.03.2018 12:02
Reply to  мими

Здравей, Мими! От една седмица имам същото роботче, поръчах си го от Ali Express, за 280 лв. , с безплатна доставка, пристигна за една седмица с DHL, до вкъщи :). Честно казано, страшно много се изненадах като я включих за първи път, работи страхотно, чисти много добре. Поръчай си я, няма да съжаляваш, това ще ти е най-добрата придобивка, повярвай ми. Синът ми е на дест месеца и въобще не можех да изчистя както трябва, сега направо се родих. Реших да ти пиша, защото вече знам колко е хубаво да имаш такова роботче, всяка жена трябва да го има, както и съдомиялна :D. Между другото ги продават и в OLX, за същите пари, пак 280лв. Консумативите ги гледах в Алито,… Прочети повече »

Анна
09.04.2017 9:58

Здравейте,
Опитваме се да си поръчаме това роботче: http://www.gearbest.com/home-appliances/pp_330567.html?wid=12 (от вашият линк), но когато изберем да е от Европейски склад, показва, че няма доставка до България. Моля за съдействие и предварително благодаря.

Тамара
11.08.2017 12:29

Здравейте, вчера използвах робота за първи път и го оставих да се движи, без да то насочвам по никакъв начин. Движи се около два часа в хола и кухнята – едно помещение, като няколко пъти излиза в коридора, но се връщаше обратно. На втория час най-после отиде и в спалнята и там чисти около 35-40 мин и батерията му се изтощи. До третата стая така и не стигна. Мислех си, че сам трябва да обиколи цялата къща. Трябва ли да го насоча или преместя, за да почисти всички стаи или трябва да направя някакви настройки? Какво ще ме посъветвате?

public image
11.08.2017 13:25
Reply to  Тамара

ами ако прецените, че е почистил достатъчно в дадена стая – преместете го в тази, до която не е стигнал. Все пак – направете си експеримент да го пуснете още 1-2 пъти от същото място или пък да го пуснете от друго помещение. Лично според мен – роботчето е най-ефективно, когато не му обръщам внимание къде ходи 🙂

Тамара
11.08.2017 13:52
Reply to  public image

И аз не му обръщах внимание, защото реших, че като е пуснато за първи път, все още се ориентира в обстановката, но все пак 2 часа за едно помещение ми се струват много. А и на някои места мина поне по 15-20 пъти, а до други въобще не стигна и затова реших, че аз нещо не съм направила както трябва. Ще пробвам днес пак.
Много благодаря за бързия отговор!
🙂

public image
11.08.2017 13:58
Reply to  Тамара

Не е чак толкова умно, че да преброи стаите 🙂 По-скоро следва негов си алгоритъм на движение. Не се притеснявайте, всички устройства в този ценови диапазон така правят.

Тамара
11.08.2017 14:39
Reply to  public image

Значи аз ще трябва да му ги покажа 😀
Надявам се да ги запомни

Калоян
11.09.2017 16:20

Здравейте! Има ли гаранция от ГиърБест?

GPK
13.09.2017 13:53

Здравейте, ако поръчам това роботче от европейски склад до английски адрес (защото до България няма безплатна доставка), нали няма в Англия да му искат плащане на ДДС?

public image
13.09.2017 14:39
Reply to  GPK

все още са в ЕС, не би трябвало.
Но вижте и на този адрес, мисля, че ще стане до България
https://www.gearbest.com/robot-vacuum/pp_615462.html?wid=3?lkid=10110785

GPK
13.09.2017 14:47
Reply to  public image

Да, да, всъщност едно друго нямаше доставка, но на тази хубава цена за доставка до България – не е ли по-добре да дам на превозвача 10 лв. за доставка дотук? Между другото, до Англия беше съвсем безплатно допреди седмица, сега има някаква мижава.
Аз точно този модел искам, не V5 про, а само V5

public image
13.09.2017 15:10
Reply to  GPK

V5 е на 105 от евро склад, но пак с ткаава цена на доставка. Ако ще ви легне по-изгодно през Англия – действайте.

GPK
13.09.2017 15:32
Reply to  public image

При доставка 29 долара до България срещу 2 до Англия плюс 10 лв. за доставка от превозвач – даже и блондинка може да направи сметката.

Нина Дочева
14.10.2017 1:27

Извинете,аз купих робота от САЩ.
Искам да питам в България с трансформатор от 220 на 110 волта ли да го включа или може направо в 220 и само щепсела да сложа за Бг контакт?
Чудя се,защото зарядната станция всъщност е трансформатор за 14.8 волта.
Благодаря предварително.

Public Image
15.10.2017 18:45

само с преходник

Фреш
06.03.2018 23:06

Търся го това роботче, на добра цена в Гиъра, Тайнидил и в Алиекспрес, но уви от около месец няма евтин вариянт.

Христо
25.03.2018 19:17
Reply to  Фреш

аз си купих преди месец 5 pro S ,за 168$, от европейски склад на ‘Алито’,незнам тук може ли да се пускат линкове?Чудесна е и сме много доволни вкъщи…реалната цена и беше 178$ но ползвах купон…и кешбек
п.с. iLife V5S Pro 178.88$ от европейски склад в Алиекспрес я има в момента.

Цоклинова
20.05.2018 20:57

Може ли и как да разбера къде мога да ползвам сервиз техе в София?
0878 50 83 50

Iva
08.01.2019 15:21

ILIFE A4S Smart Robotic Vacuum Cleaner
– GRAY EU PLUG
coupon: A4SJZ
coupon price: $139.99
@ gearbest

Мартин
18.01.2019 14:49

Няма такъв боклук. Искрено съжалявам, че позволох на жена ми да я купи. Върти се на едно и също място, удря се в стените със сила, движи се абсолютно хаотично, един път влиза, един път не в другите стаи, трябва да я местим ние. По тази логика за какво ми е, а да си намери станцията…… божа работа. Миещата функция замазва, абе с една дума, КОШМАР. Ама то е така, цена качество. Ама как да го обясниш на някои същества от женски род. (Без да се обиждате)

public image
21.01.2019 10:57
Reply to  Мартин

Явно има някакъв проблем с датчиците, не забелязвам подобно поведение у моята. Похожда доста предпазливо към стени и препятствия и намира без проблем станцията за зареждане.
Относно станцията – хубаво е да има достатъчно място от двете и страни, за да може да заходи към нея.
Относно мокрото почистване – и в статията е описано, че не е точно миене.