Beetle iLife V5 Pro – робот прахосмукачка за сухо и мокро почистване

Джаджи

Сигурен съм, че все имате някои познат, който да ви се е похвалил със скорошна покупка на умна прахосмукачка робот. Предполагам, точно това ви е довело и до тази страница, където ще направя ревю на Beetle iLife V5 Pro (също познато и като Beetle V5s) – румба тип устройство на китайската компания iLife.

Beetle iLife V5 Pro - робот прахосмукачка за сухо и мокро почистване

iLife V5 Pro – робот прахосмукачка. Клик върху изображението- поръчка и консумативи

Като начало – какви са основните плюсове на този робот прахосмукачка? Мете, прахосмуче, мие и е на изключително ниска цена, особено сравнена с устройствата, които се предлагат по нашите магазини. (Цената в GearBest е около 120$  към момента на публикуване, европейски склад). Идеална за домашна употреба и чудесен помощник в домакинството.

Основни характеристики на iLife V5 Pro

 • автоматично почистване
 • 2 в 1 – сухо и мокро почистване
 • умна система, която предпазва от нараняване на мебелите
 • инфрачервени датчици, които ще предпазят роботчето от падане от високо
 • възможност за програмиране на почистване с отложен старт
 • ниски нива на шум (под 50db), доста по-тихо от прахосмукачка
 • смукателна мощ 850pa
 • дистанционно
 • възможност да се зарежда сам
 • размери 300мм диаметър, височина 70мм, 2кг.
 • 2600 mAh батерия

Комплект

Пристига в голяма кутия, която освен робота, съдържа и всичко необходимо (допълнителните консумативи са включени). Дистанционно, което работи с 2 ААА батерии (включени са в комплекта). Ето какво все пак има в кутията: 1 x Робот прахосмукачка (четки, моп микрофибър и контейнер за боклук са в/на него),  1 x Док зарядно, 1 x Дистанционно с включени 2AAA батерии, 1 x 100-240V адаптер и преходник за EU стандарт, 1 x четка, допълнителни 2 странични четки, 1 допълнителен моп, 1 x резервоар за вода, 2 допълнителни HEPA филтри, упътване на английски и едно упътване на (предполагам) китайски.

кутия и опаковка резервни консумативи за робот прахосмукачка ilife v5 pro

Извадена от кутията iLife V5 Pro, е готов веднага за работа. Препоръчително е все пак да го оставите една нощ на зарядно, за да се възползвате от пълния капацитет на батерията.

Корпус

Пластмасово тяло, заоблени ъгли. При поглед отдолу, първото което ни се набива в очи са четките, които помагат на прахосмукачката. Те се въртят в различни една от друга посоки – навътре и по този начин прибират боклуците към смукателния отвор. Движението се извършва посредством трите колелца – 2 статични и едно въртящо се в различни посоки. Точно това колело управлява и насочва робота. Още сме отдолу – в задната част виждаме и микрофибърен моп, който се прикрепя към основното тяло с велкро. Важен елемент, който се намира на дъното са и инфрачервените сензори, които следят за неочакван край на пода, например стълби и по този начин го предпазват от падане и помагат в промяна на курса.
Отстрани – навсякъде датчици, които следят за прегради и помагат в заобикалянето им. Интересно е, че дори и да се засили в някоя посока, роботът намаля скорост преди да стигне до някоя преграда. Отстрани се намира и копчето за включване и изключване, както и вход за зарядно, ако решите да не използвате док станцията.
Отгоре – сравнително семпло на пръв поглед. Тъч бутон, за да започне автоматично почистване. От двете му страни са LED индикатори, които указват ниво на батерия, работен режим или за проблем – всичко това според начина на премигване или брой включени светлинки. В ръководството можете да се запознаете с тези ситуации. В задната част има място, при чието натискане ще се отвори капака на робота, за да можете да извадите контейнера с боклук и/или да го замените с водния контейнер.

ilife v5 поглед под капака, контейнер за отпадъци поглед отдолу - колелца, четки, микрофибърен моп с велкро

Батерия

iLife V5 Pro е с вградена 2600mAh литиево-йонна батерия, която дава на роботчето повече от 2 часа възможност за работа по чистотата на дома ви. Най-интересното е, че когато усети изтощаване на батерията, сам започва да търси пътя към док станцията си, за да се презареди. Имате възможност да го зареждате, както с въпросната док станция автоматично, така и ръчно, свързвайки кабела от адаптера към входа, който се намира до бутона за включване и изключване.

ilife v5 - в режим на зареждане със станция

Почистване и работа с Beetle iLife V5 Pro

Нека да не се лъжем- iLife V5 Pro не може напълно да замени нормалната прахосмукачка в дома ви, но със сигурност ще ви се налага по-рядко да я включвате. Колкото и интелигентно да е това устройство, все пак остават някои местенца, до които не може да достигне. Предвид размерите на тези устройства, контейнера за боклук също не е голям и трябва един два цикъла на работа да се изпразва и почиства.

А сега за положителни страни – с удоволствие ще включвате робота-чистач, колкото си пъти искате седмично. Мързел и „сега не ми се занимава“ са непознати  за робота и той със завидна радост ще си почиства из дома, докато правите нещо друго (или пък изобщо ви няма там). Единственото условие е да му освободите максимално поле за действие. Раздигайте или преместете малки мебели и обекти, които биха могли да му пречат да чисти. По възможност огледайте подовете на помещенията за разни дребни предмети, които ще ви липсват след това, като крайници на Lego фигурки например 🙂

При първото пускане на робота прахосмукачка се заредете с търпение и не обръщайте внимание на привидно хаотичното му движение из дома. Имайте предвид, че няма очи и си следва негов си сложен алгоритъм. Ще видите как минава по няколко пъти на някои места и по-рядко на други, но в крайна сметка ще забележите, че е почистил. За жилище със среден размер ще са необходими около 40-50 минути за почистване. Пак напомням- вие не участвате в почистването и няма да ви се брои като загубено време.

Режими на работа

Включени са 3 режима на работа при почистване. Стандартно автоматично Clean, почистване на силно замърсени участъци Spot и Edge за ъгли. При Spot режим насочваме робота към силно замърсен участък и след като той е почистен, си се връща към нормален цикъл на работа.

Не виждам особен смисъл да се използват останалите режими и лично използвам само стандартния.

Дистанционно управление

ilife v5 дистанционно управление, робот прахосмукачка

Малкото дистанционно, което е в комплекта, е събрало всичко необходимо за управление на робота за почистване. На екрана виждаме час и ако сме задали предварително – часа, в който сме го настроили да започне планирано почистване. Бутони за управление, в случай, че искаме да насочим робота към някоя по-специална точка в помещението. Имайте предвид, че бутонът за назад е всъщност MAX бутон – превключва между усилен и нормален режим на почистване.
Бутон за планиране на почистване и бутон за настройване на точен час. Последен ред – бутоните за Spot почистване, бутон за изпращане у дома (док станцията за зареждане) и бутона за режим Edge.

Мокро почистване

Мокрото почистване на пода не е точно, като да минете с моп и препарат. Все пак е един добър завършек на цялостното почистване, след като роботът е почистил цялата ви къща. В този момент сменете контейнерчето за боклук с контейнерчето за вода, като предварително сте го напълнили с около 300мл. Не мисля, че е удачно да използвате някакви препарати. В режим мокро почистване роботът не смуче, но четките продължават да се въртят. Вода от контейнерa напоява микрофибърната кърпа, която минава и забърсва пода. Това е нищо специално, но все пак още малко свежест.

Възможни недостатъци на робота прахосмукачка

Работи най-добре върху твърди повърхности- паркет, фаянс, мозайка… Не е достатъчно надежден при килими и мокети
Трябва да внимавате ако имате домашни любимци. Особено такива, които още не са се научили къде е тоалетната им. Оставен без надзор в подобна ситуация, ще отваря най-малкото добър повод за забавен разказ 🙂
Няма възможност да го настроим кога да спре работа автоматично, но почистването няма да продължи вечно, все пак при изтощаване на батерията, роботчето започва да си търси зарядното.

Цена и покупка на iLife V5 Pro

gearbest - ilife v5 pro vacuum cleaner robotКакто споменах, цената на този робот прахосмукачка е около $120 в GearBest (и около $170 в Amazon), за жалост не попада в списъка с безплатна доставка. Горещо ви препоръчвам да го закупите от Европейския им склад. Доставката е около $30 и пристига с DHL в рамките на няколко дни. Аз получих кашона на 3-тия ден от поръчката. Пазарувайки от европейския им склад ще избегнете допълнителната занимавка с освобождаване от митница, плащане на ДДС и куп нерви, свързани с този процес.
Към iLife V5 Pro в GearBest.com > 

Консумативи за робот прахосмукачки iLife V5 Pro

Филтри, четки и резервни части в AliExpress

Актуални промоции на робот-прахосмукачки в китайски онлайн магазини в Kod365.com

Заключение

Присъствието на подобна джаджа във всяко домакинство не е крайно наложително, но безспорно ще изпитате задоволство от притежанието му. iLife V5 Pro  е добре балансиран продукт – видимо качествена изработка, много екстри и ниска цена. Ако трябва да сме честни, това е и максималната сума, която бих отделил за подобно устройство. Факт е, че подобни роботи за чистене има и по магазините за техника в България, но с осезаема разлика в цената.

Надявам се това ревю да ви е било полезно, в търсене на мнения, полезни съвети и коментари за роботите прахосмукачка и ще се радвам, ако го споделите с други хора в любимата ви социална мрежа.

Фото ревю

Споделете, ако статията е била полезна

Коментари и мнения

24 Коментара за "Beetle iLife V5 Pro – робот прахосмукачка за сухо и мокро почистване"

Сортирай по:   по-нови | по-стари | най-полезни