Краят на Windows 7 настъпи. Какво следва?

Програми

Windows 7, популярната операционна система, пусната от Microsoft през 2009 г., официално достигна края на живота си на 14 януари 2020 г. Това означава, че Microsoft вече няма да предоставя актуализации за сигурност или техническа поддръжка за операционната система. 

Какви са опциите пред, потребителите на Уиндоус 7? 

Първата опция за потребителите е да ъпдейтнат до Windows 10, значително по-нова версия на операционната система. Това ще осигури достъп до най-новите функции и актуализации, като гарантира, че компютърът остава защитен срещу потенциални заплахи. Надграждането до Windows 10 може да стане чрез услугата Windows Update или чрез закупуване на нов лиценз. Малко по-надолу ще разгледаме вариантите.

Друга възможност за потребителите е да преминат към друга операционна система, например Linux. Linux е безплатна операционна система с отворен код, която може да се инсталира на широк набор от устройства. Той е известен със своята стабилност и сигурност и е популярен избор за потребители, които търсят алтернатива на Windows. На хиляди места ще срещнете този съвет, но много малко от хората се навиват на тази стъпка.

Ако все пак решите да останете на Windows 7, трябва да имате предвид сигурността на своите данни и трябва да се уверите, че архивирате важните си файлове редовно. Това ще гарантира, че важното за вас е в безопасност в случай, че компютърът ви бъде пробит, в случай на компрометирана сигурност на системата.

Или накратко: с края на живота на Windows 7, потребителите трябва да обмислят надграждане до Windows 10 или преминаване към друга операционна система, непредприемането на нито една от тези стъпки може да изложи потребителите на риск от уязвимости в сигурността и липса на техническа поддръжка.

Какви други проблеми можем да срещнем с края на живота на Уиндоус 7? 

Един основен проблем е, че разработчиците на софтуер може да спрат да актуализират своите приложения, за да работят с Windows 7, което означава, че е възможно да не можете да обновите или стартирате най-новите версии на определени програми. Освен това може също да изпитате проблеми със съвместимостта с нови хардуерни устройства, които не са проектирани да работят с Windows 7.

Освен това Windows 7 вече няма да получава актуализации за сигурност, което означава, че всички уязвимости, открити в операционната система, няма да бъдат коригирани. Това може да ви изложи на риск от пробиви в сигурността и заразяване със зловреден софтуер. Киберпрестъпниците може да се опитат да използват известни уязвимости в Windows 7, за да получат достъп до личната Ви информация или да разпространят зловреден софтуер чрез компютъра ви.

Как да ъпдейтнем Уиндоус 7 компютъра си до Уиндоус 10?

Потребителите на Windows 7 могат да надстроят до Windows 10 по няколко начина. Най-често срещаният метод е да използвате услугата Windows Update. Ето стъпките, които трябва да следвате:

  1. Уверете се, че компютърът ви работи с най-новата версия на Windows 7 Service Pack 1. Можете да проверите това, като отидете в контролния панел, след това в системата и защитата и накрая в Windows Update.
  2. Отворете услугата Windows Update и проверете за актуализации. Ако има налични, инсталирайте ги, преди да продължите.
  3. Изтеглете Windows 10 Upgrade Assistant от уебсайта на Microsoft. Този инструмент ще провери съвместимостта на вашия компютър с Windows 10 и ще ви помогне да изтеглите необходимите файлове.
  4. Следвайте стъпките в Помощника за надстройка, за да започнете инсталационния процес. Това може да отнеме известно време в зависимост от скоростта на вашия компютър и интернет връзката.
  5. След като инсталацията приключи, компютърът ви ще се рестартира и ще бъдете подканени да настроите Windows 10. Следвайте инструкциите на екрана, за да завършите процеса на настройка.

Като алтернатива потребителите на Windows 7 могат също да закупят нов лиценз за Windows 10 и да започнат “на чисто”. За това ще е нужно да архивирате важните си файлове.  Внимателно да прецените дали няма да забравите важни детайли- например отметки в браузъра или списък с полезните ви апликации и игри. 

Тук е възможно да се сблъскате с друг проблем- от Майкрософт обявиха, че няма да продават вече Windows 10. Това се прави, за да се насочат повече хора към Windows 11. Повярвайте, ако сте на Windows 7 все още, е много вероятно да не покривате системните изисквания за инсталация на Windows 11.

Как и откъде да закупим евтин лиценз за Windows 10?

Ето един вариант как да закупите евтин и работещ лиценз за Windows 10 Professional – посетете и се регистрирайте в сайта Gamers Outlet , там освен евтини игри, може да закупите и софтуер, който да ползвате легално. Доста по-добро решение, отколкото да сваляте торенти с неясно съдържание и добавени “функции”.
Малък съвет за този сайт- ако решите да платите с PayPal e препоръчително да се регистрирате с мейла, който е регистриран в PayPal.

Споделете, ако статията е била полезна

Абонирай се
Абонирай се за

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments