Защо обработка на снимки е важна за Вас и Вашия бизнес

Дизайн

Редактирането на изображения е от решаващо значение в нашето съвремие – то може да превърне една обикновена снимка в кадър, който говори.

А това е начин да увеличите броя на клиентите и да се откроите от конкуренцията, което ще даде тласък на вашия бизнес. Всъщност редактирането на снимки не е толкова сложно, особено в наши дни, когато графичните редактори са все по-достъпни. Наред с наложили се апликации като Adobe Photoshop, Affinity Photo, GIMP имате и куп техни алтернативи онлайн. Най-важното е да сте убедени в предимствата, които ви дават професионално обработените изображения в конкурентната среда, в която плувате. 

Ето и няколко идеи за обработка на снимки, на които да обърнете внимание:

Промяна на фона

модни продукти на нов фон за онлайн магазин

Понякога, след като направите невероятни снимки, ще разберете, че фонът не е толкова привлекателен или акцентиращ продукта, както ви се е искало. Там може да има ненужен обект или цвят на фона, неподходящи за снимката ви. Единственият начин да зарадвате клиента си е да редактирате изображението, като смените фона и използвате по-атрактивен или пък по-ненатрапващ се. Фонът на една снимка е много важен, той не трябва да е основният акцент, а да допълва продукта. Нека това бъде първото и задължително нещо, за което да помислите. 

Корекция на цвят

обработка на снимки за козметика

Когато подготвяте снимки на новите си продукти, е възможно да забележите, че покрай лошо или неправилно осветление, цветовете не са се получили съвсем коректно. Ако във вашият онлайн магазин продавате зелена рокля, то тя би трябвало да е зелена, а не друг цвят. Максимално близко до реалния продукт. По този начин потребителите няма да бъдат разочаровани от покупката си.  

Ретуширане

ретуширане модел бельо снимки онлайн магазин

Ретуширането на снимки е много важно, особено когато работите с модели. Виждали сте някога онези перфектни изображения на манекени върху билбордове, продуктови каталози или онлайн магазини на топ брандове и сте се чудили как е възможно това? Това се постига с фото ретуш. С ретуш можете да се отървете от бръчки, акне, проблеми с кожата на модела, нелепи татуировки или недобро напасване на дрехата или аксесоарите. Ще можете напълно да трансформирате общия вид на лицето или обекта в изображението.

Изрязване и оразмеряване

изрязване на снимки, оразмеряване на снимка

С изрязването можете да се отървем от нежелани части от изображението. Ако намерите неща на снимката, които не е трябвало да бъдат там, или дори искате да се отървете от някого в групова снимка, изрязването е най-доброто решение. Това е и най-добрият начин да подчертаете лицето или предмета в изображението, премахвайки ненужните, разсейващи елементи. Друг момент, който трябва да разгледаме е големина и пропорции на снимките. Би било добре, ако ги спазвате във вашия сайт, продуктов каталог, социален канал. Ако в онлайн магазина си сте започнали с пропорция на снимката 1:1 (квадрат) – продължете по този начин. Социалните мрежи като Фейсбук или Инстаграм пък си имат различни изисквания за минимален размер в пиксели и пропорции. Следвайте изискванията, за да се покажете в най-добрия си блясък пред клиентите си.      

Регулиране на контраст и яркост

Корекциите на контраста и яркостта са необходими за всяко изображение. Това е така, защото фотографите не винаги дават най-доброто от себе си – особено, ако работят за вас на приятелски начала. Ако дадете на клиентите си изображение, което изглежда твърде тъмно или твърде ярко, може да не получите втори шанс. Манипулирането на контраста в снимките е много важно. Понякога е нужно съвсем още малко работа, за да постигнете необходимото.

Маскиране на изображение

Реалистичните фото маски са от решаващо значение, когато искате да пренесете обект на друг фон  или да премахнете фона на снимка. Това се постига чрез леър маска, клипинг маска или т.нар. “пътечки”. Да, обект с правилна форма и достатъчно контрастен фон е лесен за изрязване. Това може да се стори и онлайн, използвайки безплатни услуги. Представете си обаче, че имате модел с разпилени коси, или обект с неправилна форма. Тук трябват малко по-специални умения. С много упражнения и това може да бъде постигнато. 

Създаване на сенки

добавяне на фотореалистични сенки на продукти

Създаването на сянка на продуктова снимка може да звучи като основна Photoshop рутина или обичайна задача за фотограф, но всеки професионалист в областта на продуктовата фотография би могъл да оспори това.
Дори и добавянето или подчертаването на леки сенки ще помогнат вашия продукт да не изглежда плосък, да има обем и да изглежда по-реален и надежден. Всъщност един обект без тях може да изглежда напълно неестествен, непривлекателен и реещ се в пространството… А никой не желае това.
При снимки на аксесоари, чанти, козметични продукти, както и изображения на закачени или висящи продукти, сенките ще бъдат от полза.

Редактирането ще ви помогне да изградите свой стил

Най-добрият начин да оставите своя отпечатък върху снимката е чрез редактиране. Можете да развиете стил на редактиране, който кара снимките да се чувстват уникални и хората да познават продуктите ви. Това е добър начин да се откроите. Веднъж след като сте намерили стил, който ви прави разпознаваеми, само трябва да го следвате.

Обработката на снимки дава втори шанс

Обработката на изображения може да даде нов шанс на неуспешна фотосесия. Колкото и да се стараете да направите най-добрите кадри на вашите продукти, всичко може да се случи и да повлияе на качеството на снимките, които правите. Обработката на снимки ще помогне да коригирате лоша светлина, да добавите повече детайли или да напаснете цветовете към реалността.

Фирми, които се занимават с обработка на снимки

Може би вече сте се убедили, или ще научите, че обработката на продуктови снимки е процес, които отнема време. Особено, ако търсите добри резултати. Ето и няколко фирми, които биха ви отменили в тази нелека задача.

Амарт Дизайн

Предлагат всичко за рекламата, включително и обработка на снимки. На пазара са от много години и предлагат отлични цени, особено ако съпоставите качество на обработените изображения и време за изпълнение. Надежден партньор, на който може да поверите рекламата си във всички аспекти – уебдизайн, външна реклама, брандиране, печат, сувенирна реклама…

OneSmartPixel

Друга агенция (или по-скоро екип от фрийлансъри), които предлагат широк набор от дигитални услуги. Достатъчно гъвкави при работа с клиенти, коректни при спазване на срокове.
Може да им доверите своите снимки без значение дали са ви необходими базови корекции, като подготовка на снимки за уеб или принт, през преоцветяване или изрязване, до комплицирани ретуши и сложни фото монтажи.

Заключение:

След всичко това, може отново да погледнете снимките на Вашите конкуренти. Ще забележите, че много от тях напълно пренебрегват обработката на снимки. Те са от школата: “с минимум средства- максимална печалба”. Това обаче е грешна тактика. Особено когато сте на световния пазар и конкуренти могат да ви бъдат хиляди други. 

Няма ограничение за промените, които могат да бъдат направени, за да накарате обикновеното изображение да изглежда специално. Можете да разкриете живот, цвят, контраст и красота в изображение, което не е имало такива. Важно е да знаете къде и кога да спрете с корекциите 🙂

Споделете, ако статията е била полезна

Абонирай се
Абонирай се за

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments