Strong AC750 – изгоден двубандов рутер. Ревю, настройки, цена

Джаджи

Безжичните рутери в ежедневието ни станаха почти като водата и слънцето за живите същества на тази планета. Все по-малко са домакинствата, които още нямат такова устройство в някое кътче у тях. Напълно оправдано е ползването им в ерата на смарт устройствата.

Strong AC750 - двубандов рутер на ниска цена. Информация, инсталиране, поръчка

Искам да ви представя един двубандов рутер на компанията Strong – AC750. Устройство, което може да бъде намерено на пазара на изключително ниска цена, сравнено с други устройства с подобни характеристики, правейки го изключително апетитна покупка.

Това се явява и първото ревю на рутер в този сайт, като искам предварително да уточня, че това ще е чисто потребителско ревю. Без да задълбавам с сложни термини и безумни тестове. Ще разгледаме рутера Strong AC750 от чисто практична гледна точка с приложението му у дома в полза на ежедневни дейности и нужди. Това, което е най-интерсно за мен, е дали ниската му цена (53лв. във Викиват) не крие някакви подводни камъни. Съвсем нормално предположение, което е валидно за всички бюджетни устройства по принцип.

Основни характеристики на рутера Strong AC750

Поддържа 802.11ac Wi-Fi стандарт
Скорост до 750 Mbit/s (300 Mbit/s на 2,4 GHz и 433 Mbit/s на 5 GHz)
WPA/WPA 2 ниво на WiFi сигурност
3 подвижни антени
Предлага мрежа за гости (Guest network)
4 x Gigabit LAN порта за директно свързване
1 x Gigabit WAN (стандартен мрежов кабелен порт)
1 x USB 2.0 вход за споделяне на файлове
STRONG Wi-Fi – апликация за Android и iOS

Комплект

Този рутер идва със стандартна окомплектовка. В кутията ще откриете- Рутер 1брой, LAN кабел, европейски тип адаптер захранване, няколко листа хартия – семпли инструкции, гаранционни условия… Нищо ненужно като цяло.

Рутер, LAN кабел, адаптер захранване, инструкции

Дизайн

Това, което ще ви направи впечатление, е ненатрапчивият и семпъл дизайн. Изтъквам го като плюс, тъй като пазарът е пълен с крещящи устройства, които биха могли да са част от декор на фантастичен филм. Този рутер има по-скоро задача да бъде разположен на удобно за вас място и просто да си върши работата, без да търси внимание. Изцяло черен, пластмасов корпус и съвсем семпло бяло лого на фирмата в предната горна част.
Като сглобка- не виждам някакви проблеми, отделните елементи са добре прилепнали, няма нищо проскърцващо в ръцете.

Router Strong 750 изглед отстрани.

За да обезпечи по-добро покритие и сигнал у дома, в офис помещението или там, където сте решили да го поставите, този рутер разполага с 3 подвижни антени. Искам да подчертая, че антените са подвижни, но несменяеми. Няма смисъл да ги пробвате.
В предната част има LED подсветка с червен и син цвят, която ви информира, че устройството работи нормално- синьо, или има проблем- червено.
По-интересната част е отзад – там между антените има 4 LAN порта (в жълт цвят) за устройства, които държите да свържете директно. Да кажем, че това обикновено е десктоп компютър и като нелоша идея- ТВ бокс. Следва WAN портът (в синьо) – входът за кабела от интернет модема или там, както доставчикът ви е обезпечил. След това имаме USB2.0 порт, за да споделяте в мрежата различни устройства като флашки или външни дискове. Още по-надясно се намира бутонът Reset, или по-скоро дупката към бутона за нулиране на настройките. WPS бутон, вход за захранване.

4 LAN порта (в жълт цвят) , WAN порт (в синьо), USB2.0 порт, бутон Reset, WPS бутон, вход за захранване.

Отдолу има гумени крачета, за да няма приплъзгване на гладки повърхости и са оставени процепи, които спомагат охлаждането. Не е предвидено монтирането му на стена. Също отдолу ще видите и лепенката, на която ще прочетете MAC адреса си, SSID името на мрежата и Wifi паролата по подразбиране и още малко базова информация за рутера.

Инсталиране, основни настойки и общи приказки за безжичен рутер Strong AC750

Защо точно двулентов (dual band) рутер?

Май преди да започна с настройките трябва да обясня защо dual band рутерите са това, от което имаме нужда в наши дни. Живеем във времена, когато дори хладилниците и пералните имат нужда от интернет връзка. Ще го направя накратко – двулентовият маршрутизатор използва 2 различни сигнала, единият на 2.4 GHz и другият на 5 GHz.

И докато по-непретенциозните приложения и задачи като браузване, мейл клиенти и подобни ще се задоволят с 2.4 GHz, то за стриймване на видео с висока резолюция и игри онлайн ще ни е от полза 5 GHz сигнал. Той не е с осезаемо по-висока скорост, а по-скоро дава по-стабилна и надеждна връзка. Хората с конзоли и ТВ бокс устройства у дома ще се съгласят с мен. Друг плюс е и по-доброто покритие, което дават. Все пак имайте предвид, че 5 GHz има по-къс обхват от 2,4 GHz, особено в среди с много препятствия като стени, врати, мебели и др.

Инсталация на рутер Strong AC750

И тъй като в кутията инсталирането и настойките на този рутер са засегнати доста семпло, ще се опитам да съм ви полезен в началната инсталация. Особено за хората, които имат доста по-важни задачи от фул контакт с безжични рутер устройства. Та ето какво следва, когато свържете кабелите и включите в контакта:

В общи линии трябва да знаете, че всеки рутер има адрес, който, ако се изпише в интернет браузър, ще можете да достъпите в основните му настройки. За Strong рутерите това е 192.168.188.1  Също така всички подобни джаджи имат стандартни, администраторски потребител и парола- и този път паролата е admin. Горещо препоръчвам смяната на администраторско име, парола и име на мрежа да бъдат първите ви задачи, при инсталиране, на който и да е рутер.

Страницата с настройки е на адрес 192.168.188.1 , стандартна парола- admin

Ако сте успели да влезете без проблем в настройките, ето няколко места по менютата, които да посетите:

 • Management > Set password – тук ще промените потребителското име на този рутер с някое ваше и задължително променете паролата. Това не е паролата за мобилните устройства, които се свързват. Тази е за админ настройките.
 • Settings > WiFi Basic Settings – тук в полетата SSID ще смените името на мрежите от STRONG-edikvosi на име, което ви харесва. Лично аз избрах и на двата сигнала да е едно и също име, а устройствата, които се свързват, да решат кой ще използват. Ако имате друга теория – може да ме поправите. Тук промених и паролата за достъп, която да въвеждам на устройствата, които ще се свързват към нашата мрежа.
 • Settings > Guest WiFi – това го оставям изключено, не виждам смисъл в тази функция
 • Settings > Firewall – към този момент активирах firewall и DoS Protection за допълнителна защита
 • Settings > WPS (Wi-Fi Protected Setup) – това предлагам да е изключено. Какъв е този бутон WPS? При натискане бутона WPS на маршрутизатора, активирате откриването на нови устройства. След това отивате на вашия лаптоп, таблет или смартфон и избирате мрежата, с която искате да се свържете. Устройството ви автоматично се свързва към безжичната мрежа, без да въвеждате мрежова парола. Много статии обаче сочат за проблеми със сигурността.

В общи линии е това, което ще ви послужи за начални настройки. Във фото обзора под статията  го добавям и в картинки.

Работа, скорости, покритие

След като установихме, че настройките не са някаква болка, няколко думи и за самата работа и функционалност на рутера. Докато ровех из административните менюта, забелязах, че има системно обновление. Нещо, което ме изненада. Честно да си кажа, малко бях скептичен относно поддръжката на това устройство. Друго, което ме изненада е, че обновлението се случи автоматично – в един миг синята светлина замига, по-късно се върна към червен режим на неактивност.
Въпреки че нетърпеливо му изключих захранването и пак го включих, не успях да му прецакам ъпдейта. Няколко минути по-късно вече не виждах нотификацията за обновление на фирмуера. Системата показваше, че имам последната актуална версия. Бях неподготвен за тази ситуация, нито имах идея какъв знак ми дава рутерът с тези примигвания на светлините. По-късно навързах нещата.  Бъдете по-търпеливи от мен.

Споделено USB устройство в мрежата

Както споменах още  в спецификациите, този рутер има възможност да споделя в мрежата ви USB устройства. Става дума за външни хард дискове, флаш памети… Как се случва това? Включете USB джаджата в рутера и:

 • от машинка с Windows операционна система отидете на старт менюто, потърсете Run и напишете:
  \\192.168.188.1 
  

  (натиснете Enter)

 • за Android – специално аз ползвам ES file explorer – Network > LAN > добавям с NEW и на Server пишем 192.168.188.1 + отметка на Anonymous
 • за Mac OS – finder > CMD+K > smb://192.168.188.1
В ES file explorer изглед към споделената папка на USB устройство. В папка Strong_usb са файловете ви
Покритие и скорости

Да си призная, с този рутер заменям базов модел на TP-Link – WR841N – 300mbps и самите ми тестове, които направих, ще покажат разлика в полза на Strong 750 AC и това е напълно нормално. Но пък сравненията не са много честни. Оставям ги за протокола.

Тест с WiFi Heatmap – Android. Зелено – добре, червено – зле. Ляво TP-Link – WR841N – 300mbps, дясно Strong 750

Личното ми задоволство е, че домашната ми мрежа вече има по-добро покритие и значително по-добър сигнал. Като лична задача си поставям да му открия и още по-добро място на разпложение.

В общи линии съм доволен на този етап. След човъркането по настройките в първия ден, после все по-рядко ще се сещате да се занимавате. За вас ще остане само надеждата в стабилната интернет връзка и нормалните ви ежедневни задачи.

Работа с апликация за мобилни устройства на рутери Strong

Апликацията Strong WiFi за Android и iOS ви дава възможност да управлявате основни настройки на рутера, когато сте в една мрежа, и ви създава допълнително удобство. Събрали са всички по-необходими неща, които бихте искали да пипнете от смартфона си. Говоря за възможност за контрол над силата на сигнала, да върнете към фабрични настройки, да пуснете гост в мрежата си, да спрете сигнала за дадено устройство или просто да рестартирате рутера…

Забравих да кажа, че имате възможност да изключите LED подсветката в предната част на рутера, както от апликацията, така и от основните му настройки. По принцип е полезна опция, но пък не намирам светлината му за чак толкова натрапчива.

Цена и покупка на безжичен рутер Strong AC750

Цена и покупка на безжичен рутер Strong AC750 - онлайн от Викиват

Както споменах в началото – цената на този рутер е изключително добра и конкурентна на сходни по параметри устройства. Той може да бъде закупен или поръчан онлайн от магазина за електроника Викиват на цена от 53лева

Директен линк към страницата на продукта във Викиват 

Заключение

В това ревю ви представям рутер на по-непретенциозен производител. Strong 750 едва ли ще направи революция, нито ни носи някаква блестяща иновация. Не, това е рутер на доста добра цена, който е направен просто да ви върши работа в ежедневието. Би могъл да влезе в употреба на всяко домакинство, фирмен офис, търговски обект.
Като минус ще отбележа липсата на по-подробна документация – нито в кутията, нито в сайта на производителя. Минус, който може да бъде преглътнат с малко ровене в мрежата. Все пак технологиите и настройките са сходни при различните производители.
Давам положителна оценка на Strong 750, основно заради добрата му работа и най-вече страхотната цена, на която го получаваме. Храня надежда да не ме разочарова във времето и все по-рядко да се сещам за наличието му у дома.
Надявам се да съм ви бил полезен с тази статия.

Фото обзор

Споделете, ако статията е била полезна

Абонирай се
Абонирай се за

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

5 Comments
по-стари
по-нови най-полезни
Inline Feedbacks
View all comments
Е. Димитров
31.08.2017 21:35

Опцията: ВЪЗМОЖНОСТ ЗА РОДИТЕЛСКИ КОНТРОЛ не бе спомената и обяснена ?
ВикиВат са печалбари при тези техни високи цени. Има го и другаде – доста по евтино! Внимавайте!

Филип Сарелски
01.09.2017 10:31

Цените са еднакви, разликата е в доставката, защото нашата цена е с безплатна. Личи си кой печели повече 🙂

Петър Иванов
02.09.2017 16:57

Да продавате заради цената- това е признак на слаб характер и зле обучени консултанти или организации.

Александьр Спасов
30.06.2018 8:18

Блгодаря за ревюто. Отскоро ползвам този рутер. Искам да обърна внимание на две неща. WAN и LAN не са гигабитови, а са сьс стандартните 10/100 mbit/s, което е описано отстрани на кутията, а също и на сайта на производителя. Освен това, антенките са крехки и чупливи и, както авторьт е споменал, несменяеми. При мен едната се счупи, при опит да я завьртя, а тя не искаше да застане права. Залепих я и засега дьржи. Силно се надявам изпьлнението по елетрониката да е по-добро от това на механичната част.