Как да конвертираме NextGen или NextCellent галерии в нормални WordPress галерии

Как да... ?

NextGEN Gallery е един от най-разпространените плъгини за галерии в WordPress и продължава да бъде популярен с над 1,5 милиона нови изтегляния годишно. Сравнително лесен за ползване и пълен с възможности, за да имате в сайта си един или много, грабващи окото, фото албуми.
През годините NextGEN Gallery претърпя голямо развитие, което бе прието радушно от едни потребители и не чак толкова от други. Ето защо и преди години се появи форк версия на NextGEN Gallery – NextCellent, който предлага функционалностите и простота на ползване на NextGEN преди версия 2.0.

В един миг обаче, с развитието на WordPress и набиращите все по-голяма популярност блок редактори- Gutenberg и Elementor, много от вас се питат – нужен ли ми е отделен плъгин, който да задвижва галериите в сайта?
За всички, които работят с WordPress, е ясно, че колкото повече активирани плъгини, толкова повече проблеми.

Ето и моя случай – в последните години за много мои проекти ползвах NextCellent, но този плъгин не е обновяван през последните 4 години, а хич не ми харесва как изглежда NextGEN в момента. Естествено, един неподдържан плъгин с времето започва да прави конфликти с други или да е несъвместим с актуалните технологии.

Дори и в този сайт под ревютата добавях NextCellent галерии със снимки, докато в един миг не реших, че мога да постигна нужната функционалност и без негова помощ.

Но тук изникна въпросът – какво да правя със старите галерии?

Имах над 30 такива, а варианта да копирам папките със снимки и да ги кача наново не ми се понрави. Отделно трябваше да прегледам всички страници, към които съм добавил такива галерии.

Тук на помощ се появи един малък плъгин, който вече бяха подготвили хора, със сходни на моите проблеми.  Може да погледнете тук за официален източник, a и да го изтеглите.

Това е WordPress плъгин, който ще конвертира галериите с изображения във формата NextGEN Gallery (ползва се и от NextCellent Gallery – NextGEN Legacy) в нормален формат на WordPress.

Прави списък, показващ всички публикации и страници, които използват галериите NextGEN и е ползван nggallery кратък код за добавяне. Те могат да бъдат конвертирани една по една или всички страници наведнъж.

Шорткодовете nggallery се заменят със съответните gallery и всички изображения се копират от папката с изображения на NextGEN в нормалната WordPress файлова библиотека.

Как да активираме Convert NextGEN Galleries to WordPress?
  • Свалете този зип файл и разархивирайте от него convert-nextgen-galleries.php
  • Качете го на сървъра в папка /wp-content/plugins
  • Влезте в админ панела на сайта си и го активирайте като нормален плъгин
  • След това ще го откриете в Настройки (Settings)

След това, както ви казах, ще имате възможност да конвертирате или всички галерии накуп, или една по една. Аз избрах да го направя по втория начин. От една страна, че все нещо може да се обърка, а от друга, за да мина все пак по страниците и да настроя галериите по мой си начин.

Споделете, ако статията е била полезна

Абонирай се
Абонирай се за

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments