Пречиствател за въздух Xiaomi Mi 3C- ревю. Чист въздух за масите!

Джаджи

Mi Air Purifier 3C е едно от най-достъпните и бюджетни решения за подобряване качеството въздуха у дома, особено ако живеете в район, подложен на високи нива на замърсяване. Да, в последните години дори и в нашата китна страна се заговори за проблемите с въздуха, който дишаме и опасностите, които крие това. Успоредно с това и на пазара вече има страшно много решения за дома и работното място, които да борят проблема локално.

Пречиствател за въздух Xiaomi Mi 3C- ревю

В даден момент от развитието на всяко едно консуматорско общество възникват поредните въпроси свързани с нов и налаган като необходим продукт.
Нужен ли ни е? Дали цената му е добра и струва ли си инвестицията? След колко време би е появил още по-добър от този, но на по-ниска цена? Трябва ли да е от наложен бранд или търсим тръпката на по-неизвестни производители.

И аз минах през тези въпроси. Самият факт, че живея над натоварен булевард в голям град, ме кара във времето да мисля над подобни неща. Някак си – винаги има прах и миризми, повече от нормалното. Така беше и с робота-прахосмукачка, който през седмицата да поддържа нивото на чистота. Така беше и със сушилнята за пране, с която видях, че може да има и още по-добре миришещи и чисти дрехи.

Но да поговорим за този пречиствател за въздух. В статията ще се опитам да ви помогна в избора на подобно устройство за дома ви.

Комплект

Вътре в кутията има пречиствател за въздух Xiaomi Mi 3C и книжка с инструкции за употреба. True HEPA филтъра е зареден.

Xiaomi Mi 3C пристига в бяла кутия, направена от дебел картон, като върху нея са представени основните показатели и външен вид на устройството. Опаковката е добра и внася необходимата надеждност, че ще оцелее при пътуване с произволна куриерска фирма.
Вътре в кутията има пречиствател за въздух Xiaomi Mi 3C – 1брой и книжка с инструкции за употреба/гаранционни условия на няколко езика – 1брой.
True HEPA филтъра е зареден.

Технически характеристики на Xiaomi Mi 3C

Марка: XIAOMI
Модел: AC-M14-SC
Номинална мощност: 29W
Покритие на ефективност: 106m²/h
PM CADR: 320m³/h
Formaldehyde CADR: 60m³/h
Ниво шум: ≤61dB(A)
Тежи: 4.6кг
Размери: Ш24.00 x Д24.00 x В52.00 см

за нетърпеливите да прочетат докрай
Цена и поръчка на Xiaomi Mi Air Purifier 3

В BangGood.com цената към момента е $105.99 (което се равнява на 170лева). Пречиствателя за въздух е наличен на склад в Европа и доставката от Чехия до България е безплатна и бърза.

Външен вид

Xiaomi Mi Air Purifier 3C  - мнения, коментари, цена.

Xiaomi Mi Air Purifier 3C е най-малкото като размер устройство от трета серия пречистватели на въздух от китайската компания и съответно с най-голяма лекота да намери място у дома. Проектиран в класически стил за Xiaomi- възможно най-изчистени откъм дизайнерски волности линии и форми. Изработен от бяла пластмаса и при допир вдъхва необходимото доверие в качеството на използваните продукти за направата му.
Върху предната страна е разположен LED екран, който показва данни за количеството частици PM2,5 във въздуха към момента. Има и иконки, обозначаващи избрания режим и Wi-Fi връзка.

екран на Xiaomi Mi Air Purifier 3C - пречиствател на въздуха

Сензорната система за управление ви позволява да изберете един от трите режима на работа: автоматичен, нощен и ръчен.
На гърба е отворът на лазерния сензор за частици, а малко под-него се намира и кабелът за захранване.
Едва ли има смисъл да казвам, че основаната част на тялото са отвори за въздух.

Отляво и отдясно на корпуса има два бутона, които при едновременен натиск ви дават възможност да отворите пречиствателя и да извадите филтъра.

Бутони Xiaomi Mi Air Purifier 3C. Изглед отгоре


Отгоре са разположени други два бутона – един, който контролира дисплея и Wi-Fi връзката и друг, който определя режима на работа.
Ако по някаква причина телефонът ви не може да се върже с пречиствателя – задържането на тези два бутона едновременно ще направи магията.

Работа с пречиствател на въздух Xiaomi Mi 3C

Благодарение на интелигентния дизайн се постига 360° кръгов въздушен поток. True HEPA филтър премахва до 99,97% от замърсителите, в това число прах, цигарен дим, миризми от храни, бактерии и вируси, формалдехид, пърхот от домашни любимци и др. Филтърният гарантира ефективност на филтриране до 99,99% за аерозолни частици с размер 90-100 nm.
Инсталацията и работата с него е изключително лесна. Като за начало трябва да му намерите подходящо място. Трябва да има по 20 сантиметра отстояние от всичките му страни и да се намира на не повече от 1.50 метра от източник на електрическо захранване. Това е дължината на кабела му.

Xiaomi Mi 3C работи в 3 режима

автоматичен – сам определя начина на работа
нощен – режим за по-добър сън с ниски нива на шум
ръчен  – настройвате сами интензитета на работа

За измерение на качеството на въздуха следят лазерни датчици с високи нива на точност. При включване на автоматичен режим на пречистване на въздуха Xiaomi Mi Air Purifier 3C се задейства самостоятелно, ако бъдат получени от данните от датчиците за увеличаване на допустимото замърсяване.
Четох няколко подкрепени с факти статии, за възможна неточна и не толкова сигурна работа, точно при автоматичните режими на въздухопречиствателите. Става дума за почти всички марки от популярни производители на подобни уреди и е препоръчително от време на време да включвате ръчен режим на работа.

Никога не можем да постигнем абсолютната чистота, но винаги можем да е погрижим да сме все по-близко до нея. Домашният прах няма да изчезне напълно от рафтове и предмети. Може и да ми се струва, но е значително по-малко.
Хората, страдащи от алергии, причинени именно от факторите, с които се бори филтъра, биха могли да изпитат известно облекчение. Не съм медицинско лице и нямам право да заявявам категорично това, но предпоставките са налице.
Устройството, въпреки компактния си размер, разполага с необходимия ресурс да се справи с въздуха у дома.
Хвърляйки поглед на дисплея, бързо може да се ориентирате, какво е моментното състояние на въздуха у дома. Зеленото означава, че всичко е нормално и е радвате на чист въздух (0-75 µg/m3)
Оранжево– малко по-високи нива на замърсяване  (76-150 µg/m3)
Червено– положението си е сериозно. (над 150 µg/m3)

Тъй като съм пушач, едвам се стърпях до момента, в който ще издишам дим към датчиците, за да тествам и резултата беше мигновен – екрана светна в червено, а цифрата стана огромна. Но за кратко се върна пак към обичайното си зелено и в помещението не се усещаше миризма.
Сходен бе ефекта и при впръскване от дезодорант в близост, макар и джаджата да не подходи толкова агресивно, както при дима.

Работа с апликация Mi Home
работа с апликация Mi home. Допълнителни функции на въздухопречиствател

Въпроса, на който още в началото искам да отговоря – да, можете да ползвате пречиствателя и без да е нужно да го вързвате към Mi Home апликацията, но самата тя ви носи повечето полезни функционалности на уреда, които не се покриват от двата бутона отгоре, за които ви споменах.
С нея е възможно да следите работата на джаджата от разстояние, да получавате уведомления за проблеми, да задавате час и ден на включване и изключване.
Освен, че може да регулирате нивото на яркост на дисплея, от апликацията може да изключите и онова пиукане, което издава устройството.
Пак от апликацията е и единственият начин да регулирате работата при ръчен режим.

Тих и ненатрапчив

Голямо предимство на Xiaomi Mi Air Purifier 3C е тихата работа. В максимален режим на работа на шума не надвишава 61 dB, а в нощен режим е около 31 dB. Освен това устройството консумира малко енергия. Средно за ден непрекъсната работа се консумират около 0,7 kW/h.

Филтър и поддръжка

За да сте сигурни, че пречиствателят ще работи и пречиства нормално е нужно на определени интервали от време да му отделяте малко внимание.
Изключете го от захранването и отворете уреда (онези два бутона отстрани). С помощта на мека кърпа, а още по-добре прахосмукачка, почистете тялото. За да премахнете натрупванията от прахоляк и други боклуци по корпуса. Извадете филтъра и внимателно направете това и с него.
Не бих ви препоръчал да го миете с вода, според мен това би го повредило по-скоро. Поправете ме в коментарите, ако греша.
Използвайки… добре де, аз директно с плоска отвертка, може да свалите капака над датчиците и там с флакон със сгъстен въздух или по-лесно сешоар (но никога с топъл въздух), да издухате насъбралите се боклуци.
Внимателно съберете елементите отново и сте готови за работа.


С тези елементарни грижи ще увеличите живота на уреда, както и неговата ефективност.

Нужно ли е да подменяме филтъра на пречиствател за въздух?

Да, филтърът е консуматив, като се препоръчва смяната му да се прави средно веднъж на период от шест месеца до една година, в зависимост от интензивността на ползване. Mi Home апликацията следи за оставащия живот на филтъра и ще ви информира, когато е наближил моментът.
Самото инсталиране на нов филтър се случва за секунди.

Заключителни думи

На пазара могат да бъдат открити пречистватели за въздух в широк ценови диапазон. Всичко зависи от предлаганите екстри, мощност, дори и марка на продукта. Естествено, решението трябва да е изцяло ваше и да е съобразено с нуждата и бюджета ви.
Xiaomi Mi Air Purifier 3C върши работата си добре, намира се в ниските ценови граници, компактен като размер и би се вместил идеално във всяко малко до средно голямо жилище или офис.
Предлага тиха работа, стилен външен вид, лесен за поддръжка. Самият производител е като гарант за качество, надеждност и практичност на уреда.
Бих го препоръчал на всеки, който търси по-добър начин на живот, без това да предполага огромна пропаст в бюджета на домакинството.

Цена и поръчка на пречиствател за въздух Xiaomi Air Purifier 3C

След проучване на пазара и условията за поръчка, се спрях на BangGood.
Цената, към момента на публикуване, е $105.99 (което се равнява на 170лева). Пречиствателят за въздух се намира на склад в Европа и доставката от Чехия до България е безплатна. Получих пратката в рамките на обещаните 7 работни дни, директно до дома с куриер на Спиди.
Никакви проблеми с транспорта и кутията беше в отлично състояние.

Цена и поръчка на пречиствател за въздух Xiaomi Mi Air Purifier 3C

След проучване на пазара и условията за поръчка, се спрях на BangGood.
Цената, към момента на публикуване, е $105.99 (което се равнява на 170лева). Пречиствателя за въздух се намира на склад в Европа и доставката от Чехия до България е безплатна. Получих пратката в рамките на обещаните 7 работни дни, директно до дома с куриер на Спиди.
Никакви проблеми с транспорта и кутията беше в отлично състояние.

BangGood е и моя отправна точка номер едно, когато търся техника и полезни неща, произведени в Китай. През годините не съм имал проблеми с поръчките си от там, а напоследък съм голям почитател на европейските им складове. Плащането може да бъде направено чрез PayPal или банкова карта.

Надявам се, статията е била полезна, за да изградите мнение за Xiaomi Mi Air Purifier 3C и пречиствателите за въздух като цяло. Ще се радвам да отговоря на запитванията ви относно този продукт, оставете коментар под ревюто. Също така, ще се радвам и ако споделите тази статия с приятели и близки, които търсят устройство за пречистване на въздуха у дома.

Споделете, ако статията е била полезна

Абонирай се
Абонирай се за

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments