ТВ бокс устройствата: какво трябва да знаем преди да си купим

Джаджи
Смарт ТВ бокс устройствата са все по-популярни в наши дни. Какво не ни казват рекламите – малко полезни съвети и информация в тази статия
тв бокс - мнения, съвети, коментари, избор на смарт tv box

Всичко, което трябва да знаем за смарт ТВ бокс приставките

Какво е ТВ бокс и защо ни е необходим?

Те са джаджи във формата на малка кутия. Повечето са с ширина не повече от 15 сантиметра, а някои са дори и по-малки. Тези кутии могат да превърнат всеки телевизор в умен такъв с широк спектър от възможности. Нужно е само телевизорът ви да разполага с HDMI порт.
Те позволяват на потребителя да гледа филми или телевизионни предавания от любимите си стрийминг сайтове като Netflix, YouTube, HBO Go и други.

Най-често ТВ боксът идва с операционна система Android. Това е същата операционна система, която ползва вашият смартфон, таблет и милиони други устройства по целия свят. Естествено, че ще можете да ползвате същите апликации, които ползвате и на тези устройства, но вече на голям екран.

Други имена, с които биват наричани са streaming box, Kodi box (заради Kodi медия център), Smart IPTV box…

Какъв ТВ бокс да избера?

Повечето ТВ бокс устройства идват от Китай. Няма да обяснявам, че покупката директно от китайски онлайн магазин ще ви е доста по-изгодна. Повечето родни търговци се опитват да продават стари модели на висока цена.
Търсете актуална версия на Android. Все още развързват количества с Android 4. Някои апликации обаче, вече отказват да работят с толкова ниска версия. Затова нека да е поне Android 7, а защо не и 8.
RAM памет и вътрешно хранилище. В това отношение нека абсолютен минимум да е 2GB RAM и 16GB ROM. Всичко нагоре ще ви носи още по-плавна и безпроблемна работа, както и достатъчно място за файловете.
Също така търсете H.265 хардуерно декодиране, възможност за ъпдейт по въздух (OTA Updates), USB 3.0, двубандово Wi-Fi (2.4GHz/5GHz ако по този начин ще се свързва с Интернет) и/или Gigabit Ethernet (ако ще има директно закачен ЛАН кабел).
Много рядко: ако телевизорът ви няма HDMI порт или в името на експеримента искате да го включите към екран от миналия век – търсете модел с AV изход.

Можем ли да гледаме филми и телевизия с ТВ бокс?

Разбира се. Филмите могат да бъдат гледани, ако са споделени от устройства в домашната мрежа, свалени в хранилището на ТВ бокс устройство или на добавена карта с памет. Същото е валидно и с музиката.

А директно от Интернет?

Да, възможно е. Ако искате да използвате услугите на Netflix, HBO Go, Youtube или доставчика ви на телевизия и интернет предлага вариант за гледате телевизия онлайн за мобилно устройство – просто си сваляте съответната апликация.
Отделно има куп проложения в Google Play за гледане на ТВ канали, които се излъчват безплатно от цял свят. Повечето от тях се издържат с реклами и ще трябва да се примирите с това.

Имате доста легални/платени начини да достъпите до филми, сериали, музика и телевизия онлайн

Платени телевизионни канали със смарт ТВ бокс?

Много полуанонимни търговци предлагат ТВ бокс устройства, рекламирайки ги с възможност за безплатно гледане на ТВ канали, включително и платени такива. Имайте предвид, че обикновено източници, които излъчват нелегално спортни и филмови канали, рядко издържат повече от няколко месеца. След това ще трябва да впрегнете усилията и времето си в откриване на нови, читави такива.

Достъп до онлайн филми, телевизия и спортни събития с Kodi

Най-често търговците, които споменах преди малко, ви предлагат кутийки с инсталиран Kodi медия център. Точно Kodi е основна движеща сила на пазара на смарт ТВ бокс устройства. Възможността му да работи с добавки, го прави нещо повече от обикновен плеър. Kodi има официално хранилище за добавки, които ви предоставят достъп до легално съдържание и функционалности.
Скандалите, естествено, се движат покрай тези, които идват от неофициални хранилища. Става дума за добавки, които ви помагат да гледате нови филми, сериали, телевизия… Това, което правят повечето от добавките и да преравят библиотека с източници на съдържание и да откриват търсеното от нас.
Повечето от тези източници са сайтове, които обикновено при опит да гледате нещо в тях, ви зариват с реклами. При гледането в Kodi, всички тези банерчета и изскачащи прозорчета ги няма.
От друга страна, разработчиците на тези плъгини в един момент попадат под ударите на различни организации и компании, които защитават авторските права. По тази или друга причина, след известно време създателите спират да се занимават с добавките си, на тяхно място излизат други или преработени стари. Както се сещате, ще трябва от време на време да търсите нови и работещи добавки. Не се подвеждайте по рекламните послания тип “Сядаш и гледаш”. Винаги е необходимо да поровите за актуална информация в нета и да правите акробатики, ако искате да имате достъп до най-новото.

Попадал съм на ТВ бокс устройства, които са с предварително инсталиран Kodi и наблъскани с всевъзможни добавки. В началото може и да ви е интересно. Лично аз предпочитам да започна начисто. Никога не може да бъдете сигурни дали тези добавки правят само това, което им е отредено.

За да обобщя тази точка – легално съдържание се достига без проблем, но никой не може да ви гарантира останалото.

Какво още ни е необходимо?

полезни добавки за ТВ бокс устройства- безжична мишка, дистанционно, въздушна мишка, геймпад

полезни добавки към ТВ бокс устройства

Няма да минете без допълнителни периферни устройства. Повечете смарт ТВ бокс се предлагат със съвсем базово дистанционно, което в общи линии върши работа за включване и изключването му. Ако искате да ви е още по-удобно ще е хубаво да се снабдите с безжична мишка или още по-добре с онези въздушни мишки, комбинирани с клавиатура.
Не всички апликации работят добре с мишка, а и когато се наложи да въвеждате текст, си е далеч по-добре да имате под ръка клавиатура.
Също така обърнете внимание дали устройството, което сте избрали има Bluetooth. Не, сериозно, някои от евтините машинки нямат блутут и ще трябва да си купите допълнително bluetooth dongle, които пък са безумно евтини, но все пак ще ви заема едното USB.
Геймпад? Да, защо не. Има Android игри, които са оптимизирани за работа игрови контролери. Не са много, но ако искате да играете, ще е добре да се сдобиете и с такъв. Аз лично ползвам този на Xiaomi

В заключение

С тази статия не искам да ви разубеждавам, напротив –  един ТВ бокс винаги е полезна джаджа за дома. Особено ако телевизорът ви не е смарт, а и лично предпочитам комбинацията един несмарт телевизор и един ТВ бокс, който може да бъде сменен при поява на по-добро предложение и параметри.
Трудно някой може да ви обещае, че ще гледате премиум съдържание, за което нямате предварително абонамент. За тъмната страна на мрежата ще трябват вашите допълнителни усилия.
Смарт ТВ Бокс устройствата са безумно евтини в наши дни и ще помогнат все по-рядко да казвате – “Имам 100 канала на телевизора и пак няма нищо за гледане.”

Споделете, ако статията е била полезна

Абонирай се
Абонирай се за

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments