Sunvell T95K Pro ревю – един по-цветен ТВ бокс

Джаджи
sunvell t95k pro - tv box с Kodi - ревю, информация, мнения и коментари

ТВ бокс устройствата вече имат свой извоюван пазарен дял. Тези малки компютри успешно заемат място до всеки един не толкова смарт телевизор или пък изземват функциите на нелепите и орязани операционни системи на т.нар. смарт такива. Най-често задвижвани от Android или хибиридно с Windows, те предлагат широк спектър от мултимедийни забавление – от гледане на телевизия и нови филми, през музика и игри, до чисто офис приложение като помощници при презентации… Един от големите им козове са достъпната цена и компактен вид.

Сега е ред да ви представя един шарен ТВ бокс –  Sunvell T95K Pro

Характеристики на Sunvell T95K Pro

Операционна система: Android 6.0.1
Процесор: осем ядрен Amlogic S912
Видео: ARM Mali-T820MP3
RAM: 2GB DDR3
ROM: 16GB
връзка: LAN 1000 Mbps , WiFi Dual 2.4Ghz/5Ghz, Bluetooth 4.0
размери: 130мм на 1300мм и 30мм височина
тежи: 230гр.

Комплект, дизайн, функционалност на Sunvell T95K Pro

Опаковката е това, което прави приятната изненада тук. Стилна картонена кутия, изчистен дизайн, златни букви. Малко в контраст с шарения ТВ бокс вътре, който спокойно може да се сбърка с детска играчка. Самият ТВ бокс изглежда много сладко, видяхте вече на снимките. Супер нестандартно решение на дизайнерите от Sunvell, различен от останалите представители на пазара. В кутията ще намерите още дистанционно управление, HDMI кабел, европейски тип адаптер за захранване и книжка с почти безсмислени инструкции на няколко езика.

Самият ТВ бокс е с изцяло пластмасов корпус и наглед добра сглобка. На предната му страна ще откриете LED часовник и до него още една лампичка, която служи да ви покаже, че устройството работи. Това е малко извън смисъл, защото когато ТВ бокс не работи така или иначе не светят нито часовника, нито тази лампичка. Часовникът се сверява автоматично, като взема часа на операционната система при работа. Малката LED лампичка до него пък има супер силата да си променя цвета, което се случва посредством бутон на дистанционното управление. Даже не искам и да знам какво точно им е било в главите на хората, които са въвели тази функционалност.


На задната страна пък са основните входове и изходи на този ТВ бокс – S/PDIF, вход слушалки, HDMI, RJ45 за LAN кабел, USB 2.0 и вход захранване. Отстрани имаме също 2 входа – още едно USB и слот за карта памет. Отдолу – 4 гумирани крачета, за да не се плъзга по гладки повърхности.


Най-интересното нещо за цялото дистанционно пък е наличието на бутон Kodi, който естествено стартира Kodi и въпросния бутон за онази LED лампичка. Нещо, което може да ви бъде полезно, е секцията сини бутони в горният му край. Това дистанционно може да бъде “научено” да изпълнява някои от командите на друго дистанционно, например на телевизора. Ето как става това

ОС и приложения

sunvell t95kpro ревю - начален екран

Sunvell T95K Pro идва с Android 6.0.1, с преработена метро-тип тема, за да е максимално удобен за работа с дистанционното в комплекта. Най-важните апликации са изнесени с големи иконки на старт екрана. Интересното тук е, че почти липсват Google апликациите, с които сме свикнали да са заредени Android устройствата. Google play e наличен все пак, но странното е, че при всяко стартиране му е все едно за първи път. Няма проблем да инсталирате допълнителни апликации и игри оттам.

Самият Android има възможност да се прехвърли на български език, което ще преведе на едно поне 70% надписите на разбираем език. Особено за хора, които не владеят много чужди езици, това ще е от полза.

Хубавото на този ТВ бокс е, че пристига с root права, което ще ви даде пълен достъп до системните настройки. От една страна това ще ви отвори нови хоризонти в потребителското изживяване, но от друга трябва да сте нащрек какво и защо правите. Все пак системата вече не е толкова капсулована и крие някои рискове. Та след като инсталирате на Superuser или SuperSu, можете да добавяте и апликации, търсещи root достъп.
пълни root права

За приложенията

Знам много добре, че основно търсите ТВ Бокс, за да инсталирате на него Kodi медия център. Вече ви споменах, че на дистанционното има специален бутон Kodi. Та този ТВ бокс идва с предварително инсталиран Kodi и това не е всичко – хората са се погрижили да добавят всички адони от неофициални хранилища, които биха ви хрумнали. С тяхна помощ ще имате достъп до музика, филми, сериали, радио, телевизия, спортни събития. Наличието на толкова много адони, обаче крие и някои рискове, тъй като нямате представа кое какво точно прави. Съветвам ви да премахнете ненужните за вас. Добавена е и една стара апликация за ъпдейт на Коди, която ползвахме преди да го добавят в Google Play. Сега си мисля, че пак ще се наложи, тъй като приложението не е инсталирано от там. Поиграх си да го деинсталирам и инсталирам наново от Google Play, но след първите няколко инсталирани адона започна да крашва без особена причина и върнах към фабрични настройки.
Останалите две възлови приложения, според разработчиците, са Netflix и FilmOn. За тях не съм сигурен до колко ще са ви полезни в нашенски условия.

sunvell t95k pro апликации

Производителност и работа на Sunvell T95K Pro

Amlogic S912 е едни процесор с добри качества, особено за бюджетни решения. Неговите 8 ядра, в комбинация с видео ускорителя му ARM Mali-T820MP3 , ще ви дадат достатъчно мощ, която да поеме необходимите ви приложения. Машинката разполага с 2GB DDR3 RAM, която помага на Kodi в буферирането и по-сериозни операции. Напълно адекватна към момента конфигурация.  Не би трябвало да имате проблем с възпроизвеждането на различни файлови формати, апликации или игри.
Като казах игри – към окомплектовката, ако добавите и един bluetooth геймпад, ще имате напълно завършена кутийка. Лично ползвам този на Xiaomi, за андроид гейминг. За жалост игрите, които са оптимизирани за геймпад, не са много.
Sunvell T95K Pro не би се затруднил и с плейването на 4K Ultra HD видео, чрез H.265 кодек технологията. За жалост, за да постигнете това, ще трябва да ползвате интернет връзка посредством LAN кабел. Нормален стрийм през безжичен интернет няма да е много удачно решение. За сметка на това пък нормалните 1080p HD видea няма да са ви никакъв проблем.
WiFi връзката се държи добре на една стая отдалеченост от рутер, дори и без да има обособена външна антена за това.
HDMI-CEC технологията е на разположение, за да се спогаждат по-добре с телевизора. В общи линии – когато изключите телевизора, това ще изключи и ТВ бокса, а когато включите бокса – телевизорът ще се превключи директно към него…

Това отдолу пък са резултатите, които получих в GeekBench 4- напълно приемливи цифри

резултати от GeekBench4

Цена и поръчка на Sunvell T95K Pro ТВ бокс

Редакция 09.2023: Този ТВ бокс вече не се предлага на пазара, но ежедневно се появяват нови и по-изгодни модели. Ще ви насоча към сайта GeekBuying, който предлага добра селекция ТВ бокс на изгодни цени. Повечето от продуктите могат да бъдат закупени от европейските им складове.

Заключителни думи

Sunvell T95K Pro е едно отлично бюджетно решение, ако сте в търсене на изгоден ТВ Бокс зареден с Android 6 и добра и адекватна конфигурация. Всичко това става благодарение на комбинацията Amlogic S912 процесор, Mali-T820MP3 видео, 2 GB RAM. Идва предварително root-нат и готов за употреба. По мое лично мнение – ще се радвате на добра покупка, особено на тази цена.

Споделете, ако статията е била полезна

Абонирай се
Абонирай се за

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments